fbpx
Nyhet

Vi exporterar kunskap

Vår veterinär och lärare Ulf Hedenström var nyss i Istanbul på inbjudan från turkiska jockeyklubben.
Turkiets största galoppbana Veliefendi Hipodromu ligger omgiven av höghus.

Ulf Hedenström är veterinär, lärare och forskare på Wången. I mitten av september blev han inbjuden till en konferens för 120 hästprofessionella i Istanbul. Ulf och professor Brian Nielsen från Michigan var huvudnumren.
– Det var en hektisk och alldeles underbar vecka i kunskapsutbytets och rockstjärnans tecken. Precis så välkomna och hyllade var vi faktiskt på vår tripp till Istanbul. Jag höll tre längre föreläsningar om det forsknings- och utvecklingsarbete som vi bedrivit på Wången under 2000-talet, berättar Ulf Hedenström.

Förutom föreläsningar arrangerades fyra workshops där Ulf bland annat visade hur vi på Wången undersöker hästar med tekniska hjälpmedel som pulsmätare och Lameness Locator.
– Lameness Locator är ett objektivt verktyg för att mäta hälta och behöver inte förlita oss på vad vi ser i hästens rörelser. Med hjälp av den kan vi faktiskt mäta acceleration vid hästens kors och huvud, och så räknar verktyget ut asymmetrier hos hästen, förklarar Ulf.

Vi jobbar mycket med internationalisering på skolan och tycker det är viktigt med den här typen av kunskapsöverföring. På Wången har eleverna möjlighet att ta internationell hästskötarutbildning, och vi har utbyten för både elever och lärare med till exempel Australien, Frankrike och Island.

Ulf i ett rum med stora skärmar att visa presentationer på.
Ulf redo att föreläsa för professionella inom hästnäringen i Turkiet.

Fullblods fux leds förbi domarbordet.

Fullblod leds i röd grimma av två visare i vita skjortor och svarta byxor.
Besök på elitauktionen för 2-åriga fullblodsaraber i Istanbul
Kaffekopp dekorerad som turkiska flaggan med röd botten och vit månskära och den vita femuddiga stjärnan.
Gott kaffe och bokstaven Ö i alfabetet är två goda anledningar till att besöka kollegor i Istanbul.
Studiesal med elever i biostittning.
Ulf håller workshop och demonstrerar Lamness Locator.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners