fbpx
Nyhet

Medel till studie om travhästar och hovkvalitet

Stiftelsen Hästforskning delar varje år ut medel till forskningsprojekt. Ett av projekten kommer delvis att drivas från Wången och handlar om sambanden mellan travhästars hovkvalitet, prestation och hälsa.
Wången elev kör travhäst på bana i vinterlandskap
Wången är travsportens riskanläggning och har haft gymnasium med riksrekrytering i tjugo år. Foto: Alida Säfström

Tidigare i år arrangerade Wången tillsammans med Svensk Travsport och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) en workshop på Solvalla – med forskning och travsport i fokus. Syftet var att få inspel på aktuella viktiga frågor inom sporten för att säkerställa att forskningen möter de behov som finns ute i sporten.

Nu kommer första resultatet av workshopen. Ett av inspelen från workshopen handlade om behov av forskning kring travhästars hovar och kopplingen till prestation. SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) tillsammans med Wången lämnade in en ansökan om att få en sådan studie finansierad och nu kom beskedet; Stiftelsen Hästforskning har beviljat anslag till studien.

Projektet går under namnet Ingen hov ingen häst? – En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar. Huvudsökande är Lena Holm på SLU tillsammans med Anna Jansson, också från SLU. Det är ett stort projekt med många medsökande med olika kompetenser däribland Malin Connysson, forskningsansvarig på Wången.

Sammanlagt får projektet nästan 3 000 000 kr fördelat på tre år. Resultatet från studien kommer år 2020.

Här kan du läsa om fler nya projekt som fått medel från Stiftelsen hästforskning.

Kontaktperson
Malin Connysson Universitetsadjunkt. Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, SLU
Mer från Wången
Våra samarbetspartners