fbpx
Nyhet

”Det behövs fler godkända hovslagare inom travet”

Hovslagarutbildningen finns på hästsportens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången. Här finns både en treårig grundutbildning och en ettårig tilläggsutbildning för dem som redan jobbar som hovslagare.
Hovslagare i Wångens smedja i bakgrunden syns raden med hjässor
Bo Milton och Johanna Svensson lär ut i hovslageri, en utbildning fler borde gå tycker de. Foto: Thomas Blomqvist/Travronden

Det hörs ett sjungande metalliskt ljud från smedjan när hammare träffar hästskor. Hit ska man smita in när det är kallt ute. När hjässorna är igång känns det att man plötsligt klivit in i värmen. En värme som även sprids av lärarna Bo Milton och Johanna Svensson.

– Det är viktigt för alla elever att få med sig att hovslagaryrket inte bara är tekniskt. Att det är så mycket mer än att verka vinklar, rikta skor och få högpresterande hästar. Det handlar om hästarnas välmående, vårt beteende kring hästen och att ta sig tid att klappa om dem, säger Bo Milton.

Bosse som han kallas, har hållit på med hästar hela sitt liv och har tidigare varit proffstränare inom travet både Sverige och USA. Johanna har tidigare jobbat som hästskötare med hopphästar i Italien och med ridhästar i södra Sverige. Tillsammans utbildar de eleverna som går yrkeshögskoleutbildningarna i hovslageri på Wången.

Att verka och sko en frisk häst är inte lätt, och lägger man till skador, sjukdomar och felaktiga benställningar förstår man att det är mycket som kan gå fel. Jordbruksverket har slagit fast att från och med år 2026 ska alla som vill arbeta som godkända hovslagare ha gått en treårig utbildning på högskole- eller yrkeshögskolenivå.

– De nya bestämmelserna om att utbildningen ska hållas på åtminstone yrkeshögskolenivå innebär att det blir enklare att säkerställa en hög och jämn kvalitet på utbildningen. Det blir också lättare för alla inblandade att veta vad som gäller för ett godkännande, säger Adrian Vallin, handläggare djurens hälso- och sjukvård på Jordbruksverket.

En hovslagare som blivit godkänd tillhör djurhälsopersonalen och får till exempel utföra behandlingar på bedövade och sövda hästar om en veterinär delegerat uppgiften.

– Det finns runt 20 000 travhästar i träning i Sverige, och väldigt få av dem som skor hästarna är utbildade till hovslagare. Det behövs verkligen fler godkända hovslagare inom travet, säger Johanna Svensson.

De blivande hovslagarna får lära sig att både ta hand om sig själva och om hästen. Inte minst är den egna arbetsmiljön viktig. Hovslageri är ett fysiskt krävande yrke och det gäller att se till att kroppen får rätt förutsättningar att orka med arbetet. För att kunna hålla hästarna friska och åtgärda skador står hästkunskap, fysiologisk skoning, hovsjukdomar och reparationer på schemat. Teori och praktik på skolan varvas med handledd lärande praktik.

– Många skor sina hästar själv och de har förstås lång erfarenhet, men saknar kanske den djupare kunskapen som utbildning ger. Därför tycker jag det är lite konstigt att man lägger pengar på så mycket annat kring hästen, men inte anlitar en hovslagare. En hovslagares jobb är ju att få hästarna friska, att hålla länge och prestera bättre, säger Johanna Svensson.

– Dessutom händer det hela tiden så mycket på området, det kommer ny forskning och teknisk utveckling när det gäller skor och beslag som är svår att hänga med i om man inte är specialiserad, tillägger Bo Milton.

Godkänd hovslagare

Från och med 1 januari 2026 krävs en treårig högskole- eller yrkeshögskoleutbildning för att bli godkänd hovslagare. På Jordbruksverkets webbplats hittar du en lista med alla Sveriges godkända hovslagare. Där kan du också läsa mer om behandlingsförbud, krav och hur man blir godkänd.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners