fbpx
Nyhet

Teambuilding med IPU – en ny kurs på Wången

Upplands-Bro Ryttarförening fick stipendiet Årets Hästarbetsplats. I stipendiet ingick en utbildningskonferens som de valde att lägga på Wången och gå vår nya kurs; teambuilding med IPU Talent Insights.
Agneta Dahllöf och Christina Olsson från Upplands-Bro Ryttarförening

På Wången erbjuder vi teambuilding med IPU Talent Insights. Du kanske har sett boken med titeln ”Omgiven av idioter”, en bok som utgår ifrån IPUs profilanalyser. Syftet är förstås att man ska förstå att man inte är omgiven av idioter – utan omgiven av människor som har andra drivkrafter, beteenden och prioriteringar än en själv. Sådant som är viktigt att förstå för att kommunicera bättre med kollegor och kunder.

Bord med böcker och kursmaterial för IPU Talent Insights
Det finns mycket skrivet om IPU. Mest känd är Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter.

Upplands-Bro Ryttarförening jobbar för att bli ännu bättre

Årets Hästarbetsplats är ett stipendium som går till en hästarbetsplats som vill utvecklas. Stipendiet delas ut av Hästnäringens Yrkesnämnd tillsammans med Hästföretagarcentrum. 2017 gick stipendiet till Upplands-Bro Ryttarförening.

Vår ambition med att söka Årets Hästarbetsplats var just att få hjälp med att komma igång med de mjuka frågorna, berättar Agneta Dahllöf, ridskolechef i föreningen.

I stipendiet ingick en utbildningskonferens. Upplands-Bro valde då att komma till Wången för att utveckla sitt samarbete i gruppen. Det fick de göra genom kursen Teambuilding med IPU-profilanalys.

– Vi fick bra verktyg att fortsätta arbetet med den psykosociala arbetsmiljön. Det var värdefullt att få tid ihop i ett lugnare tempo. Alla uppskattade verkligen att få möjligheten till det här tillsammans, i en vacker miljö dessutom. Vi blev så väl omhändertagna på alla sätt och kände oss väldigt bortskämda. Vi fick väldigt god mat och ett trevligt bemötande.

– Jag tror att aha-upplevelsen mycket kan handla om att förstå sig själv och att uppskatta olikheterna vi har. Att man bara själv kan ändra sitt sätt hur man möter sina kollegor. Men att det kan göra stor skillnad för den andre, säger Agnetha Dahllöf.

IPU Talent Insights hjälper individer och grupper att utveckla sina förmågor

Inför teambuilding-kursen fyller varje deltagare i ett antal påståenden och frågor i ett webbverktyg. Utifrån svaren får man en personlig IPU-profil baserad på färger; blå, röd, gul eller grön. Man får också en analys av ens främsta drivkrafter.

Under kursen går sedan en certifierad IPU-ledare igenom ens resultat och man får bättre förståelse för sitt eget och andras beteenden, drivkrafter och känslor. Något som är viktigt för att utveckla samarbeten, blir effektivare och komma vidare i sin personliga utveckling.

– På en sådan här kurs får deltagarna verktyg till hur de kan använda sitt kroppsspråk, hur de kan leda möten och förbättra kommunikationen med sina kollegor. Till och med hur de praktiskt kan utforma ett mejl beroende på mottagarens profil, berättar Eva-Lena Blom som är kursledare och certifierad inom IPU Talent Insights. – Man får också träna på specifika situationer, t.ex. ett medarbetarsamtal.

– Chefen ansvarar för att följa upp den här kursen. Det är viktigt att inte släppa arbetet, det ska inte ses som en enskild insats – det är ett långsiktigt arbete. Därför får man sig en tidsatt individuell plan och en plan för gruppen att arbeta med, förklarar Eva-Lena Blom.

Handlingsplan med fält för aktiviteter och mål.
Handlingsplan för fortsatt arbete.

– Det är lätt att man klämmer in för mycket i programmet sådana här dagar, men det måste finnas tid för reflektion. Därför är det bra att vara här på Wången och kunna slappna av tillsammans, äta middagar, gå på promenader i de vackra omgivningarna och sova ut. Det är ett helhetskoncept för att deltagarna ska kunna fokusera på analysen. Det är mentalt utmanande att ta tag i de här frågorna, säger Eva-Lena.

Bord uppdukat med juice i shotsglas och tunnbrödssmörgåsar, ett levande ljus och ett kakfat
Fika

Blev du nyfiken på att veta mer? Läs om kursen Teambuilding med IPU profilanalys här.

Årets hästarbetsplats 2017

Upplands-Bro Ryttarförening fick stipendiet Årets hästarbetsplats 2017. I stipendiet ingick företagsrådgivning, teambuilding samt två platser till valfri arbetsmiljöutbildning hos arbetsmiljöorganisationen Prevent. Samt två dagars utbildningskonferens. Upplands-Bro Ryttarförening valde att lägga sin konferens på Wången.

Bakom Årets hästarbetsplats står Hästföretagarcentrum som tillsammans med Hästnäringens Yrkesnämnd. Hästföretagarcentrum består av HNS, LRF Häst, LRF Konsult och Riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Samarbetet syftar till att utveckla hästföretagandet i landet genom att erbjuda kunskap, utbildningar och rådgivning till blivande och redan aktiva hästföretagare.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners