fbpx
Nyhet

Första montéloppet för islandshästar avgjort

Kan man tävla trav och monté på en annan ras än de fyra raser som vi är vana med? Svaret är ja! I fredags reds det första islandsmontéloppet under ponnytävlingarna på Wången. Fem islandsekipage kom till start och loppet reds över distansen 640 m. Segrade gjorde Lysingur från Frötuna Gård tillsammans på Isa Westerberg i sadeln.
Foto: Tom Jönehag

Vi kollar läget med Stina Swartling som är projektledare för HUS-projektet (HUS=Hästsportens Ungdomssatsning) Islandsmonté.

Hur kommer det sig att ni provar att tävla monté med islandshästar?
– Vi har flera stora mål i och med Pegasus 2020 och en del av dessa innefattar att vi ska rekrytera fler personer men även behålla de vi har i sporten. Som det ser ut idag kan klivet från att tävla b-ponny till att tävla stor häst kannas ganska stort. I ponnymonté finns längd- och viktgräns vilket gör att fler växer ur sin ponny även om de fortfarande har åldern inne för att tävla. De kan samtidigt vara för unga för att ta licens på stor häst så många hamnar i ett mellanläge. Här kan islandsmonté komma att bli ett alternativ då det inte finns någon längdgräns och inte heller någon övre viktgräns likt de regler som gäller för stor häst. Sen har vi även delen med rekrytering då vi tror att detta kan attrahera flera som har islandshäst att få upp ögonen för travsporten. Vem vet, de kanske tar montélicens på stor häst också.

Hur har det gått till att träna hästarna?
– Vi har tagit hjälp av Wången som har många islandshästar i sin verksamhet då de har islandsgymnasium och även Hippologutbildning med islandsinriktning. De har tränat fem islandshästar under några veckor specifikt för det här. Islandshästarna är inte alls vana att tävla mot andra hästar så det är mycket träning tillsammans bara för att de ska bli vana att springa i grupp. De har mycket nerver och är otroligt känsliga för alla former av hjälper. Att sitta i montésits är något helt nytt för hästarna och man måste vara helt i balans för att de inte ska byta gångart. Självklart krävs en hel del träning för att de ska bli riktigt bra, men de har tagit stora kliv i utvecklingen bara på några veckor.

Spännande, hur har projektet mottagits?
– Bara positivt! Det handlar ju inte om att konkurrera med någon av grenarna utan mer om att komplettera både trav- och islandssporten. Många islandsryttare har reagerat positivt på att deras hästar kanske har en ny karriär framför sig då en del kan ha svårt för de gångarter som det tävlas i men kanske har en snabb trav.

Ryttare i tävlingsdressar står uppställda brevid sina hästar utanför travbanan
Fem ekipage startade i det historiska loppet på Wången 29 juni 2018.

Hur gick loppet i fredags?
– Loppet gick jättebra, tre av fem travade hela vägen, skratt. Jag var själv med och red loppet och det gick kanske inte jättefort men de kommer som sagt att bli bättre och bättre med lite mer träning. I fältet hade vi tre riktigt travsäkra hästar och två som blev lite ivriga som inte hittade rätt gångart. Med tanke på den korta träningsperioden så är jag ändå jättenöjd. De som jobbat med hästarna på Wången har gjort ett kanonjobb.

Segraren i Wångens tävlingsdräkt håller i en blombukett, bredvid står tvåan och trean i loppet.
Segrare i islandsmontéloppet blev Isa Westerberg på Lysingur från Frötuna Gård. Två Stina Swartling på Valsa från Penningby. Trea Camilla Hed på Hrodur från Toftinge. Foto: Tom Jönehag

Hur ser framtiden ut för islandsmontén?
– Nästa lopp går av stapeln den 15 juli på Rommetravet. Romme anordnar SM för islandshästar i alla olika grenar och då kommer det genomföras ett islandsmontélopp i samband med det. Startfältet kommer vara ungefär detsamma som på Wången. Efter det ska vi utvärdera projektet och förhoppningsvis kommer vi kunna genomföra ett ”riktigt” lopp i höst där det inte bara är dessa hästar från Wången med utan vi bjuder in andra att starta. Men vi tar ett steg i taget.

Kul att höra om detta och stort lycka till!
– Tack, vi ses den 14 juli på Romme!

Nyfiken på monté?

Svensk Travsports webbplats kan du läsa mer om monté samt om projektet Islandsmonté.

Och på Svenska Islandshästförbundets webbplats hittar du mer information om IslandhästSM 2018.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners