fbpx
Nyhet

Ny kung på Wången

Tillsammans med SLU har Wången investerat i en ny islandshäst till hippologprogrammet. Kongur fra Skipanesi är en förstaklass hingst som just kommit på plats i islandshäststallet på Wången.
Svart islandhästhingst i vinterlandskap
Islandshästhingsten Kongur är det senaste tillskottet på Wången. Här tillsammans med Camilla Hed, lärare och stallförman.

På Wången kan studenterna läsa två inriktningar på hippologprogrammet; islandshäst och travhäst. Huvudman för utbildningen är SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. På hippologenheten strävar man ständigt efter att utveckla programmet och under 2019 kommer man göra investeringar på olika områden, allt från ny teknik till nya hästar. Wången har under de senaste åren arbetat med att förbättra hästmaterialet som studenterna jobbar med, men att hitta den rätta typen av häst till utbildningen är inte alltid enkelt.

– En skolhäst skall ha väldigt många kvalitéer. Hästarna skall ha gott psyke, bra exteriör och bra gångartskapacitet. Hästarna skall också vara välutbildade för att klara de många olika moment som ingår i hippologutbildningen, säger Camilla Hed, lärare och stallförman på Wången.

islandshästhingsten Kongur i reflexgrimma från Agria

Avelshingst som kan bokas för betäckning

Det nyaste inköpet, Kongur fra Skipanesi, är en förstaklass bedömd hingst med bra exteriör och bra gångartskapacitet. Kongur kommer förutom att vara skolhäst även verka som avelshingst och stå på station på Wången under säsongen 2019.

Tränings- och tävlingshäst för hippologstudenter

Kongurs främsta uppgift inom utbildningen kommer att vara utbilda hippologstudenterna inom träning och tävling av häst.

– Kongur är en häst som jag länge har haft ögonen på och drömt om att kunna använda inom utbildningen. Jag var med en kund på Island och hittade Kongur och sen har jag följt honom under åren som han har varit i Sverige. När förre ägaren bestämde sig för att sälja så kunde vi med hjälp av hippologenheten på SLU investera i en ny häst, berättar Camilla Hed.

Hans första uppgift under vårterminen är att vara tränings- och tävlingshäst tillsammans med tredjeårsstudenten Gabriella Snöberg.

– Jag är troligtvis den lyckligaste hippologstudenten just nu, säger Gabriella Snöberg som kommer ha Kongur som träningshäst fram till examination.

Hippologstudent Gabriella rider Kongur i ridhuset på Wången
Hippologstudenten Gabriella Snöberg på Kongur under en lektion i ridhuset på Wången.

Vilka hästar som är skolhästar på gymnasiet och inom hippologprogrammet förändras och förbättras efterhand.

– Hästarna är våra absolut bästa lärare inom programmet. Vi har skolhästar från tjugo års ålder ner till sexåringar. Det är viktigt för oss att hästarna tränas på ett hästmässigt bra sätt, enligt hästens inlärningsprinciper och att de håller för sitt arbete som skolhästar. Vi vill att våra arbetskamrater skall tycka om sitt arbete och hålla länge, säger Camilla Hed.

Är du intresserad av att betäcka med Kongur ta kontakt med Camilla Hed, camilla.hed@wangen.se, 0640-174 24.

Vill du söka till hippologprogrammet? Sista ansökningsdag är 15 april. Läs mer här.

Kongur frá Skipanesi

Kongur frá Skipanesi är en klass 1 hingst född 2007. Totalbedömning 8.17 (8.08 för exteriör och 8.23 för ridegenskaper). Han är efter Smári frá Skagaströnd och undan Drottning frá Viðinesi 2.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners