fbpx
Nyhet

Allmän kurs häst – utbildningen som hjälper Madde att nå sina mål

Folkhögskoleutbildningen Allmän kurs häst riktar sig till hästintresserade som behöver gymnasiekompetens. Kursen går på hästnäringens riksanläggningar Wången och Strömsholm med inriktningarna trav, islandshäst och ridhäst.
Islandshäst brunvit skäck i snötäckt hage. Hästen har en reflexgrimma som det står Agria på. I grimskaftet håller Madeleine som läser på Allmän kurs häst. Hon har en arm över hästens hals och vänstern håller hon i hon grimskaftet.
Madeleine Gejland tillsammans med Wångens häst Ivan från Bergeå Gård. Foto: Emma Roos

På Hästsportens folkhögskola finns kursen Allmän kurs häst. Via den läser Madeleine Gejland in gymnasiet och går samtidigt hästskötarkursen profil islandshäst. Hennes mål är att fortsätta plugga häst på universitetet. Madeleine Gejland har jobbat med hästar och drivit en verksamhet med turridning, ridskola och träning av hästar. Hon har hunnit med mycket men har inte en färdig gymnasieexamen.

– När Joanna Sätter, som är lärare på Wången, berättade för mig att jag kunde söka en allmän kurs för att få gymnasiekompetens och samtidigt läsa till ridledare på hästskötarkursen lät det perfekt för mig, berättar Madeleine Gejland.

Joanna Sätter uppmuntrade Madeleine att söka till Allmän kurs häst för att Joanna såg att Madeleine skulle kunna gå vidare och läsa på hippologprogrammet med inriktning islandshäst. För att söka till hippologprogrammet krävs grundläggande och särskild behörighet.

– Jag vill studera vidare. Jag älskar att lära mig mer. På så sätt fungerar den här kursen också som en inkörsport, för jag har inte studerat på länge. Här får man blanda upp de vanliga pluggämnena med hästämnena som är väldigt roliga och delvis praktiska.

Redan för tio år sedan provade Madde att plugga på distans, men då fungerade det inte för det fanns inga lärare att fråga när hon körde fast. På Allmän kurs häst läser man gymnasieämnena på distans via Västerås folkhögskola. En skola med lång erfarenhet av distansutbildning och det finns alltid lärare att ringa och prata med när man har frågor.

– Nu läser jag på femtio procent. Kursen är mestadels på distans och därför lätt att styra om man jobbar samtidigt. Det går över förväntan bra.

Madeleine har långt ljust hår och glasögon. Här står hon med hörselkåpor på huvudet och en hammare i handen och lyssnar på läraren som står vid ett städ i skohallen och instruerar.
Madeleine Gejland och hovslagarlärare Hjalti Gudmundessen under en lektion i tappskokursen. Foto: Emma Roos

Hästämnena är både teoretiska och praktiska. På Wången läser eleverna bland annat hästkunskap, hästens hälsa och sjukvård, grundläggande pedagogik och instruktörskap samt ridning, longering och tömkörning.

– Jag har redan nytta av mina nya kunskaper när jag pratar med veterinären hemma. Nu när vi pratar om tänder vet jag vad P2 och M3 är. Det är roligt att kunna mer. Här känner jag att lärarna brinner för det dom gör, de har både engagemang och kunskap.

Beroende på hur mycket förkunskap kursdeltagarna har när de börjar hästskötarkursen kan de få möjlighet att ta Svenska Islandshästförbundets (SIF) diplomeringar till hästskötare och ridledare.

– Jag kan redan mycket häst och har gått en del kurser, så en del saker är repetition för mig. Men till exempel i ämnen som foderlära och pedagogik lär jag mig mycket nytt. Tycker framför allt att ridledardelen är lärorik. Att lära sig hur man lägger upp lektioner och föreläsningar är jätteroligt.

Läs mer om Allmän kurs häst med inriktning trav eller islandshäst. 

Läs mer om Allmän kurs med inriktning ridhäst. 

Om Allmän kurs häst
 • Gymnasieämnen ges via Västerås folkhögskola på distans.
 • Huvudman är Hästsportens Folkhögskola.
 • På Wången finns två profiler; trav och islandshäst.
 • På Strömsholm finns profilen ridhäst.
 • Kursen ger grundläggande högskolebehörighet. Det finns också möjlighet att läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning; Hippologprogrammet.
 • Kursen är CSN-berättigad.
Om Madeline Gejland
 • Läser Allmän kurs häst, profil islandshäst på Wången
 • Hästintresserad från barnsben.
 • Har två islandshästar hemma.
 • Gillar att gå kurser och att tävla.
 • Bor i Sollefteå.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners