fbpx
Nyhet

Tilläggsutbildningen för hovslagare tillbaka

Nu kan verksamma hovslagare gå tilläggsutbildningen på riksanläggningarna igen. Ansökningsperioden till den ettåriga utbildningen som är en vidareutbildning för yrkesaktiva hovslagare har startat .  
Hel vägg med hästskor i rader på krokar för tilläggsutibldningen till hovslagare
Foto: Thomas Blomqvist

På hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm finns tilläggsutbildningen för hovslagare som riktar sig till redan yrkesverksamma hovslagare. Det är fortfarande många hovslagare runt om i landet som behöver gå en tilläggsutbildning med godkänd examen för att kunna söka och bli av Jordbruksverket Godkänd hovslagare.

En hovslagare som är godkänd av Jordbruksverket ingår i gruppen djurhälsopersonal. Den som anlitar en godkänd hovslagare ska kunna lita på att personen har rätt kunskaper.

– En viktig del i utbildningen är smittskydd. Något som vi just nu tyvärr ser vikten av. För dem som åker runt mellan stallar är kunskap A och O, säger Jennie Sundin utbildningsansvarig för hovslagarutbildningarna på riksanläggningarna.

Upplägget på utbildningen är gjort för att passa dom som redan är yrkesverksamma hovslagare och vill kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling och därför är undervisningen till stor del på distans, och studietakten 75 procent.

Hovslagare Jennie Sundin syns här i mössa och vinterkläder står på läktaren i ett ridhus och håller i en hästsko. I bakgrunden syns uppställda hinder och hästekipage.
– Jag rekommenderar hovslagare att gå utbildningen för att komma vidare i yrket. Vi har fantastiskt duktiga lärare och utbytet mellan studiedeltagarna är enormt givande, säger Jennie Sundin.

Utbildningen är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet förankrad i hästnäringen. En av kurserna är fysiologisk skoning. I den läser man om benets anatomi, fysiologi, biomekanik och exteriör samt beslagets fysiologiska utförande.

Genom ett boxgaller ser man ut i Wångens skohall där hovslagarlärare Bo Milton och Johanna Svensson arbetar med varsin varmblodstravare.
I Wångens skohall hålls många av de praktiska lektionerna. Här skos även Wångens alla skolhästar. Foto: Thomas Blomqvist

–Många av oss har ju stora krav på prestation från våra tävlingshästar. Då gäller det att hovslagaren man anlitar kan korrigering och balansering i förhållande till underlag och användningsområde och individ, säger Jennie Sundin.

Läs mer om tilläggsutbildningen på Wången.

Hovslagarlärarna står bredvid varann i Wångens smedja. I bakgrunden syns raden med hjässor för varmsmide.
Bosse Milton och Johanna Svensson är lärare på hovslagarutbildningarna på Wången. Foto: Thomas Blomqvist
Tilläggsutbildning för hovslagare
  • Yrkeshögskoleutbildning
  • Ett år
  • 200 YH-poäng
  • Studietakt 75 %, till stor del på distans.
  • Sista ansökningsdag är 15 april.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners