fbpx
Nyhet

Wången startar skijoring-inriktning

Efter det framgångsrika skijoring-evenemanget under alpina VM i Åre startar nu Wången en skijoring-inriktning på gymnasiet. (April april)
Foto: Jan M Lundahl

Skijoring är en sport där skidåkare tolkar efter häst och ska åka mellan portar, ta ringar och klara hopp längs en 250 meter lång bana. Snabbast i mål vinner, och tappar man ringar, missar hopp eller portar ges tidstillägg. Skijoring fanns med som en uppvisningsgren vid första Olympiska Vinterspelen i Chamonix 1926. Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där man tävlar i skijoring med häst på många skidorter.

Nu arbetar internationella skijoringförbundet och Skijor USA för att sporten ska bli en uppvisningsgren på OS 2020 och en tävlingsgren under OS 2026.

Skijoring på alpina VM blev en succé

Under alpina VM i Åre i februari ställde Wången upp med studenter, elever och hästar i ett spektakulärt skijoring-evenemang. Där drog Wångens hästar och ryttare åtta stycken tävlande extremskidåkare. Banan gick rakt igenom Åre by. Evenemanget var mycket uppskattat och banan var kantad med tusentals åskådare.

 Det har varit ett stort intresse för skijoring efter alpina VM. Så nu beslutade vi att möta efterfrågan och satsa på något helt nytt. Den blir världsunik och det känns mycket spännande. Vi väntar oss ett mycket stort antal sökanden, säger Jan Halberg, sportchef på Wången.

Wången är travsportens riksanläggning och centrum för islandshästutbildningar i Sverige. Här finns ett etablerat gymnasium som ingår i Jämtlands gymnasieförbund.

 Eftersom vi redan har två inriktningar på gymnasiet; trav och islandshäst, känns det logiskt att utöka med ännu en inriktning. Något som kan gynna hästsporten i stort, då vi hoppas på att det här ska bli en olympisk gren framöver, säger Jan Halberg. Det känns som en rolig nyhet att släppa just idag, den 1 april.

Läs mer om skijoring-inriktningen här.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners