”Fler borde ta chansen att läsa Hippologprogrammet”
Hippologprogrammet är en unik utbildning och faktiskt den enda i hela världen i sitt slag där man kan studera travhästar på universitetet. Här får studenterna möjlighet att praktiskt pröva sina egna teorier med de senaste rönen inom forskningen.
Studenterna i årskurs ett och två på hippologprogrammet på Wången har genomfört projektarbeten om hästens gångarter och balansering av travhäst. Som coach har de bland andra haft Wångens hovslagare Bo Milton. Han har tidigare jobbat som hovslagare hos bröderna Nordin och många år i USA som hovslagare åt bland annat Billy Houghton. Namn som inger respekt för oss som är invigda i travsporten.
Projektarbetet ska ge studenterna förståelse för hur den friska hästen fungerar vid träning och tävling. De ska lära sig hur hästen rent biomekaniskt fungerar och förstå samband mellan hästens rörelser och påverkan på hovar och extremiteter vid olika vikt, hovbeslag och barfotagång.

– Det är fantastiskt vad många idéer man får när man tränar hästar. Och det bästa med utbildningen är att man får möjlighet att praktiskt pröva sig fram under vägledning av bland andra Bo Milton som har sådana gedigna erfarenheter från sporten. De här kunskaperna som vi får genom att jobba så här kan man inte läsa sig till i någon bok, säger Tamara Skutnabb som läser andra året på hippologprogrammet.
Som sin träningskompis på skolan har Tamara ett kallblodssto, Månglittra e. Månprinsen att jobba med. Tamara har tagit över Månglittra från Hippologerna i årskurs tre som tog hästen fram till unghästvisning och premielopp i höstas. Nu är målet att komma till start under treåringssäsongen. Det är den svåraste delen av träningen för att hästen ska avancera i fart och det är också då som skaderisken ökar markant. Studenterna får läsa om olika parametrar som kan påverka hästen under träning och lär sig att utforma träningsscheman som ska hjälpa till så långt som det är möjligt för att undvika att hästarna drabbas av träningsrelaterade skador.
– Jag tycker att fler borde ta chansen att läsa Hippologprogrammet. Det finns ju så många möjligheter att utvecklas inom sporten och eftersom både teori och praktik varvas så är det mycket lättare att ta till sig kunskapen, säger Tamara som flyttat från Finland till Jämtland för att gå hippologprogrammet.
Felicia Wester och Isabella Gustafsson är studenterna som tog Månglittra fram till premieloppet. De är snart inne på sin sista termin på hippologprogrammet och har precis avslutat Proffstränarkursen som ingår som en del i programmet.
– Det här är verkligen en toppenmöjlighet att skapa sig en framtid inom sporten. Jag tänker på hur mycket jag fått med mig under tre år som jag kan ha nytta av om jag drar igång en egen tränarrörelse. Alla kunskaper som andra samlat under ett helt arbetsliv med hästar som jag fått ta del av, säger Isabella Gustafsson. Hon har nyss gjort sin VFU, Verksamhetsförlagd Utbildning, i Frankrike hos Stall Goop.

Felicia och Isabella ser positivt på framtiden och har många idéer om vad de vill arbeta med. Isabella är intresserad av utbildning och kan tänka sig att antingen jobba med travutbildning eller starta en egen rörelse med träning av både hästar, kuskar och ekipage. Helheten, dvs managementet runt hästen är oerhört viktigt.

Kurskamraten Felicia Wester är mer inne på avel och träning av unghästar. Hon kan tänka sig att starta ett eget travstuteri och en tränarrörelse så småningom. För en Hippolog finns många möjligheter att skapa sig en bra framtid med hästar oavsett vad de vill arbeta med inom branschen.
Felicia Wester bloggar på SLU:s studentblogg. Följ hennes studietid här.
Text: Linda Degermark