fbpx
Nyhet

De tog internationell hästskötarexamen

Den här veckan har antal elever i årskurs två på gymnasiet och vuxenstuderande på folkhögskolans hästskötarutbildning avlagt internationell travhästskötarexamen, EQUES (European Qualification for Employees of stables)
Grupp av gymnasieelever framför skolbyggnad håller sitt EQUES-diplom framför sig
Gymnasieelever i åk 2 med sina diplom. Patricia Sandklef, Molly Vilhelmsson, Elin Troedsson, Emilia Ramstedt, Martina Gilljam, Tilda Vahlberg, Moa Bylund, Julia Dahl, Malin Eliasson, Thea Iren Moen och Elna Lundgren tillsammans med examinatorerna Jean-Marc Welter och Anna Jeglot.

De som studerar på Wången och går travprofil på gymnasiet eller hästskötarutbildningen via Hästsportens folkhögskola har en gång om året möjlighet att försöka ta en internationell hästskötarexamen.

Wången är den enda skolan i landet som erbjuder sina elever detta. Det gör vi genom ett samarbete inom EQUES (European Qualification for Employees of stables). Till Wången kommer vid examenstillfället två examinatorer från den franska skolan L’Ecole des Courses Hippiques-AFASEC. I utbyte åker våra lärare till Frankrike för att examinera de franska eleverna.

De som nu fått sitt diplom har under två dagar granskats av tuffa examinatorer; Anna Jeglot, Jean-Marc Welter och Tina Virkama.

Vuxenstuderande och examinatorer står tillsammans framför ingången till Wångens ridhus. Eleverna har sitt EUQES diplom i handen.
Pierre Carlssson, Lena Severin, Jukka Kivälä och Ann Persson går hästskötarutbildningen inriktning trav genom Hästsportens folkhögskola på Wången. I mitten de franska examinatorerna Jean-Marc Welter och Anna Jeglote. Längst till höger Tina Virkama, lärare på Wången.

Delprov 1 – prata engelska i stallet

Först får eleverna gå med en examinator genom stallarna och prata engelska. Man följer ett protokoll där eleven både ska kunna vardagligt konversera på engelska och berätta om sig själva och sina intressen. Sedan får eleven berätta mer om sina hästerfarenheter, presentera vad utrustningen heter och därmed bevisa att man kan terminologin kring hästen. De får också frågor om till exempel utfodring, stallskötsel, träning och tävling.

Köra häst i rätt tempo

Alla elever måste förstås också visa att de kan köra. Först kör man i grupp 1 000 m på bana i 1.40 tempo med klocka. Sedan ska man köra ensam ett varv i 1.40 tempo utan klocka. Under det här momentet är det viktigt att eleven kan diskutera med examinatorerna efter körningen och ge en korrekt bedömning av vilket tempo de höll, visa att de kan bedöma sin egen prestation samt beskriva hur hästen kändes.

Visa praktiskt handhavande

För en hästskötare är det viktig att allt praktiskt handhavande kring hästen flyter. Därför testar man det praktiska arbetet och eleverna blir lottade att visa ett av fyra moment:

  • Boots och bandage. Under det här momentet ska eleven sätta skydd på en häst; armbågsskydd, knäkappor, senskydd, boots fram och bak, gamascher samt löpbandage.
  • Häst vid hand. Under det här momentet ska eleven demonstrera att hen kan visa en häst enligt anvisning, på ett säkert sätt och så att hästens förtjänster kommer fram.
  • Lastning. Eleven ska visa att de kan förbereda en häst inför resa och lasta en häst på ett korrekt och säkert vis.
  • Sele och huvudlag. Under det här momentet ska eleven kunna sätta ihop en remselse och ett huvudlag med käk på under 15 minuter.

Grattis och bra jobbat alla ni som klarade provet!

Bilden visar EQUES diplomet med EU-flaggan i mitten

Mer från Wången
Våra samarbetspartners