fbpx
Nyhet

De fick årets stipendier

Årets Wångenambassadör, Agria stipendier, Jämtlands Gymnasieförbunds stipendier, Ullberg-stipendiet, Svenska Islandhästförbundets stipendium och bästa UF-företag. Det är många stipendier som delas ut till avgångsklasserna på gymnasiet och hippologprogrammet.
Blond flicka med studentmössa sitter i kyrkbänken och vänder sig om och tittar in i kameran
Emma Henriksson tog hem både Ullbergstipendiet och årets Wångenambassadör. Foto: Emma Roos

Vid skolavslutningen varje år delar vi ut ett antal stipendier till elever som presterat det där lilla extra.

Årets Wångenambassadör

Wångenambassadören är ett utbildningsstipendium som Wången delar ut. Utnämningen sker via ett röstningsförfarande där Wångens personal samt alla gymnasieelever och studenter får rösta på en elev i avgångsklassen. Stipendiet är på 10 000 kr och ska användas av eleven för att vidareutbilda sig inom trav- eller islandshästsporten.

Eleven ska vara en god representant för Wången. De som röstar uppmanas att belöna någon som har utvecklats mycket under sin tid Wången, som har satsat på sitt skolarbete och som står för extra god hästhållning.

Det var två elever som tydligt stack ut och fick de flesta rösterna; Lovisa Gustafsson Dahlbäck och Emma Henriksson. Den sistnämnde fick dock allra flest röster.

Flest röster fick Emma Henriksson som därmed tog hem stipendiet Årets Wångenambassadör och 10 000 kr.

Agrias stipendier

Vår samarbetspartner Agria djurförsäkring delar också ut stipendier varje år. Ett inom respektive inriktning; trav och islandshäst. De delar även ut stipendier till elever på Hovslagarutbildningen och Kuskutbildningen men de har inte gått ut ännu.

På plats var Agrias representant Marit Friman för att dela ut stipendierna.

Lovisa Gustafsson Dahlbäck och Kelly Persson fick Agria djurförsäkrings stipendier för respektive inriktning; trav och islandshäst.

För trav gick Agriastipendiet till Lovisa Gustafsson Dahlbäck för att hon har ett mycket fint handlag med hästarna i såväl skötsel, ridning och körning. Lovisa har visat mycket stort engagemang för sin omgivning, för hästarna, för sporten och sin egen utveckling.

För profil islandshäst gick Agrias stipendium till Kelly Persson eftersom Kelly under året utvecklats som hästskötare och ryttare. Hon har ett mycket mjukt och fint handlag med hästarna, i så väl skötsel som ridning.

Ullberg-stipendiet

Per-Olof Ullberg var förvaltare på Wången i 35 år och hans son Lars-Erik Ullberg, som är född på Wången, var en veterinär som anlitades av många stora travstall. Till deras minne finns ett stipendium från Ullbergs Minnes-/Stipendiefond. Stipendiet delas varje år ut till en travelev från Wångens avgångsklass i gymnasiet som:

– visat utmärkt handlag samt intresse utöver det vanliga vad gäller skötsel och omvårdnad av i första hand skolans hästar.

– varit en god kamrat och förebild för övriga elever på Wången.

Veterinär Ulf Hedenström delade ut Ullbergstipendiet till Emma Henriksson.

Lars-Eriks dotter Charlotte Ullberg och Stig H Johansson är dem som formellt beslutar om stipendiat på rekommendation av Wångens yrkeslärare. Stipendiet är avsett att användas till studieresa eller liknande i syfte att ytterligare förkovra sig inom travsportens värld. Charlotte Ullberg kunde tyvärr inte närvara för att dela ut stipendiet, istället så gjorde Wångens veterinär Ulf Hedenström det i hennes ställe.

Motiveringen löd: Glädjespridaren Emma Henriksson har under sina år på Wången utvecklats från ponnytjej till en omsorgsfull travhästskötare av högsta klass.

Svenska Islandshästförbundets stipendium

Svenska Islandshästförbundets (SIF) stipendium går till en elev som har genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt. Eleven har mycket goda förutsättningar att fortsätta inom branschen. Eleven har genomfört yrkesprov, Hästskötare samt Ridledarutbildning inom förbundet på ett föredömligt sätt. Eleven är på detta sätt en värdig representant för Svenska Islandshästförbundet.

Ida Svensson Skog som gått på islandshästprofilen fick SIFs stipendie.

SIF:s stipendium gick till Ida Svensson Skog. Motiveringen löd: Ida har under sina år på Wången visat stort intresse för hästarna och har utvecklat sin ridförmåga samt påbörjat sin utveckling som instruktör. Ida uppträder alltid mycket positivt och korrekt gentemot hästar, kamrater och lärare.

Ida har en ödmjuk och professionell attityd och har ett föredömligt gott arbetssätt med hästarna oavsett utbildningsnivå.

Bästa UF-företag

I kursen Entreprenörskap så får eleverna möjlighet att starta ett UF-företag. Det står för Ung företagsamhet. På Wången har kursen genomförts i samverkan med Innovationstrappan. Det är ett projekt som drivs av Center for Sports and Business vid Handelshögskolan och syftar till att öka intresset för innovation och entreprenörskap inom svensk hästnäring.

Eleverna har fått arbeta tillsammans med projektledare för Innovationstrappan och fått träffa aktiva företagare inom hästnäringen som verkat som inspiratörer.

Lovisa Gustafsson Dahlbäck, Tilda Långberg, Emilia Seth, Julia Lindh tillsammans med sin lärare Joanna Sätter.

Årets UF-företag gick till fyra elever som arbetat med en idé om en portabel lösning för att kunna erbjuda hästägare frostfritt vatten. ”Gruppen som arbetat med No Freeze UF har visat att de inte tagit sig vatten över huvudet med sin innovation. De har istället engagerat arbetat på, nyttjat chanser att presentera sin idé och har tagit vara på de kontakter som de fått under arbetets gång.”

Jämtlands Gymnasieförbunds stipendier

JGY, Jämtlands Gymnasieförbund, premierar elever som har extra gott skolresultat.

Två flickor med studentmössor och vita klänningar håller varsitt inramat diplom framför sig i kyrkan
Ida Stoum och Tilda Långberg fick Jämtlands Gymnasieförbunds stipendier.

Stipendierna från JGY gick till Tilda Långberg för bästa studieresultat och Ida Stoum fick stipendiet för bästa utveckling. Det är ett stipendium till en person som under sina tre år på Wången har utvecklats på ett mycket positivt sätt, både gällande kunskap men även när det gäller personlig utveckling. En elev som är intresserad, kunnig och villig att ta sig an nya uppgifter och utmaningar kopplat till teori, praktik och person.

Karin Ericson stipendiet

Karin Ericson var tidigare studierektor för hippologprogrammet på Wången. När hon slutade instiftade Wången ett stipendium i hennes namn. Det här stipendiet delas ut till en student på hippologprogrammet som på bästa sätt tagit tillvara utbildningens möjligheter att bredda och fördjupa sina kunskaper inom hippologi. Studenten är ett föredöme för andra och visar respekt för människor och djur. Stipendiet är tänkt att uppmuntra ytterligare fördjupning inom hippologi. I år fick två studenter på travprofilen dela på stipendiet; Felicia Wester och Isabella Gustafsson.

Två leende studenter med blomsterkvastar i händerna.
Felicia Wester och Isabella Gustafsson som studerat trav på hippologprogrammet fick dela på ett stipendium.

Även HAS, Hippologernas Akademiska Studentkår, delad ut ett stipendium till Årets kompis. Det gick till Elsa Eriksson ”Årets kompis går till en tjej som alltid vill alla väl och alltid gör sitt yttersta för att det ska gå så bra som möjligt för de som finns runt omkring henne. En väl vald årets kompis!”

Mer från Wången
Våra samarbetspartners