fbpx
Nyhet

Gry är nyexaminerad hästskötare

Gry Lindblom Roslin är 20 år och bor utanför Kiruna. Hon har just avslutat Hästskötarkursen inriktning islandshäst och även tagit SIF:s ridledar- och hästskötarexamen.
Flicka med grönfärgat kort lockigt hår som flyger i vinden står framför en hästhage. I bakgrunden syns två islandshästar som äter hö från marken.
Gry Lindblom Roslin utanför en av hagarna på Wången.

Förra året var Gry sugen på att göra nåt och eftersom hon gillar att nörda ned sig i ämnet häst letade hon efter en utbildning. Eftersom hon kände till Wången sen tidigare tittade hon in på wangen.se och hittade Hästskötarkursen med inriktning islandshäst som ges genom Hästsportens Folkhögskola.

– Jag har ridit sen jag var fem-sex år tror jag. Först några år på ridskola på vanliga ridskoleponnyer, men senare blev det väldigt renodlat islandshästar. Både på ridskola och privat, berättar Gry.

Hästskötarkursen är en ettårig utbildning på halvfart som går på distans med sex veckor på Wången, som är utspridda över sex olika tillfällen på ett år.

– Studiedelen har inte varit något problem alls men i och med att jag bor långt bort så har resorna med tåg varit lite tjorviga, berättar Gry som rest från en by utanför Kiruna.

Gry har jobbat turridnings/ridskolestall utanför Kiruna under vintern och ska nu hem igen för att jobba och träna hästar. Hon är medryttare på Halli frá Enni som just nu vilar och då rider hon några andra hästar under tiden, Kristall från Kebnekaisefjällen är en favorit. Eftersom framtiden ligger öppen är hon nu nöjd över att ha diplom från utbildningen, som ett bevis på det hon kan. Förutom kursdiplom från utbildningen har deltagarna även möjlighet att ta Svenska Islandshästförbundets, SIFs, ridledarexamen och hästskötarexamen.

På frågan om något utmanat eller förvånat henne särskilt under utbildningen svarar hon:

– Hm, jag skulle nog säga att jag insett hur mycket man bara fått lära sig utan att få någon bakgrund på det. Det är så mycket man bara ”vet” utan att egentligen veta varför eller hur. Under utbildningen blir man tvingad att reflektera och det väcker massa frågor, vilket jag tycker är väldigt bra.

”ett väldigt roligt lärorikt år på hästskötarkursen”

Under utbildningen läser man vissa ämnen tillsammans med eleverna som läser Hästskötarkursen med inriktning trav. Medan ridlektioner och islandshästspecifik undervisning sker i egen grupp för Wångens islandshästlärare.

– Det roligaste har varit att få lära känna de andra kursdeltagarna, både från islandssidan och travet. Man har så olika erfarenheter och det är väldigt lärorikt och roligt att diskutera och prata med varandra. Men även att få rida för andra lärare, och på andra hästar än man vanligtvis gör.

Personer uppradade med armlängds avstånd mellan sig framför hästhagar
Deltagarna på Hästskötarkursen 2019-2020: Natasha Skott, Maria Röjås, Lillianne Gehlin, Moa Rabe, Gry Lindblom Roslin, Anette Boivie och Anna Norderud (ej med på bild Frida Fransson, Maarit Nordin, Tilda Eriksson och Annika Forsgren).

När vi frågar om tips till andra som funderar på att söka till hästskötarkursen svarar Gry:

– Sök bara. Jag sökte inte med några större ambitioner utan mest bara för skojs skull, men man får ett väldigt roligt lärorikt år där man helt själv kan välja hur mycket tid man vill lägga ner. Vill man nörda ner sig ordentlig i ditt och datt får man en superursäkt till det. Och vill man bara lära sig mer och ha roligt får man göra det med ett härligt gäng likasinnade. Så det är väldigt anpassningsbart.

Vi vinkar av Gry och säger att vi hoppas att hon snart är tillbaka, kanske för att gå hippologprogrammet?

Mer från Wången
Våra samarbetspartners