fbpx
Nyhet

Häng med på hästskötarkurs

Vad gör man på hästskötarkursen som ges genom Hästsportens folkhögskola? Här får du följa deltagarna under en vecka på Wången.
Tre islandshästar och en varmblodstravare leds på grusväg med utsikt över Alsensjön i bakgrunden.
Kursdeltagarna leder hästarna efter lektion.

Hästskötarkursen ges på Wången genom Hästsportens folkhögskola. På Wången har man möjlighet att läsa hästskötarkurs inriktning trav eller hästskötarkurs inriktning islandshäst.

Under veckorna på Wången blir det roliga och givande diskussioner eftersom deltagarna på de två inriktningarna läser många ämnen tillsammans och det är berikande när två discipliner får möjlighet att diskutera sitt gemensamma intresse; häst, fast med olika infallsvinklar, erfarenheter och kunskaper.

Under höstterminen ingår det tre veckor på plats på Wången och samma sak på vårterminen. Resten av kursen läser man på distans och gör praktik.

Wångenvecka nr två på hästskötarkursen 2020

MÅNDAG

Veckan började med undervisningsmetodik med lärare Joanna Sätter. Ett obligatoriskt pass för dem som läser en utökad kurs för att bli ridledare eller travskoleledare. Valfritt deltagande för övriga kursdeltagare.

På eftermiddagen var det praktiska trav- och ridlektioner för respektive grupp.

Travgruppen har lärare Anette Magnusson som under körlektionerna går igenom hästhälsa utifrån Travarhälsan, olika typer av utrustning och så är det förstås körning.

Islandsprofilen har ridlektioner för hippologen Sara Sandqvist .

Kvinna leder varmblodstravare med fleecetäcke på. I bakgrunden kommer en till kvinna med häst och bakom henne syns röda stallbyggnader
Travlärare Anette Magnusson på väg ut till skrittmaskinen.

TISDAG

Tisdagen började med en spännande clinic med hippologstudenterna om hästars inlärning. Studenterna började med ett teoripass där de gick igenom begrepp som icke-associativ inlärning, habituering, klassisk och operant konditionering m.m. Sedan blev det clinic i ridhuset med demonstration av positiv och negativ förstärkning, till häst och från marken.

Kvinna i ridhjälm håller ett rep i ena handen och en pinne med en flagga färst i toppen i den andra. Framför henne står en islandshäst i repgrimma som har mulen på flaggan.
Hippologstudent Josefin Löfman demonstrerar targeting tillsammans med sin häst Óska från Tuna.

Veterinär Ulf Hedenström föreläste sedan om smittsamma sjukdomar hos häst och hur hästskötare och hästägare ska jobba med smittskydd. Ulf betonade vikten av vaccinationer i detta arbete. Smittskydd är alltid ett aktuellt ämne men blev extra relevant för gruppen som direkt skulle vidare på studiebesök. Föreläsningen slutade därför med att man fick i uppgift att tvätta sina skor och skölja dem i en färdig Hippofixblandning för desinficering som finns på anläggningen. Hippofix är en väteperoxid som är så finurlig att den är långtidsverkande över dygnet.

Bild från powerpointpresentation med texten Smittsamma sjukdomar hos häst. Vilka är de? Hur jobbar vi? Exempel från verkligheten. Rengöring och desinfektion.
Ulf Hedenström är riksanläggningsveterinär och rådgivande veterinär i den lokala smittskyddgruppen.

På eftermiddagen blev det studiebesök på travskolan i Östersund där gruppen fick träffa Erika Hägglund som berättade om travskolans verksamhet. Sedan åkte Wångenbussen vidare för ett besök på ridskolan SG Islandshäst som drivs av Greta Axenbo Germer och Sara Sonidsson som båda läst på hippologprogrammet på Wången.

Travskolan är en resurskrävande verksamhet då de minsta barnen inte kan köra häst själva. Travskolan i Östersund har ett femtontal ledare; från unga assisterande ledare till vuxna instruktörer.
Rad med sadlade islandshästar leds av ungdomar i hjälm på väg till en paddock.
Elever på väg ut till lektion på SG Islandshäst.

ONSDAG

Morgonen började med terminens första praktiska lektion i hovvård med hovslagarlärare Hjalti Gudmundsson. Efter en genomgång av verktygen och demonstration av uppgiften fick kursdeltagarna ta av och slå på skor. I början av tappskoutbildningen, precis som på hovslagarutbildningen, använder man ben från döda hästar för att öva på.

Man står böjd över verktygslåda med hovslagarverktyg. På bild två står han med en tång i handen och en döhov mellan benen.
Hovslagare Hjalti Gudmundsson visar verktyg och demonstrerar dagens uppgift: att ta av en sko och sedan slå på den i samma sömhål som den suttit i tidigare.

Förmiddagen innehöll också ett pass med undervisning och praktisk träning i att visa häst vid hand.

Två blonda kvinnor iförda hjälm och ridkläder står i ridhuset bredvid en islandshäst iförd träns.
Lärare Sara Sandqvist förklarar hur momentet häst vid hand ska genomföras. Bredvid står kursdeltagare Cecilia Jonasson.

På eftermiddagen fick alla prova på Targeting tillsammans med lärare Camilla Hed. Targeting en inlärningsteknik som hippologstudenterna gått igenom dagen innan. I Targeting använder man hästars naturliga nyfikenhet för att få dem att intressera sig för ett föremål och varje gång de visar intresse och nuddar föremålet får de beröm. Berömmet kan t.ex. vara genom klick, kli eller godis. Deltagarna reflekterade över vad det är vi berömmer, samt vilka önskade och oönskade beetenden vi lär våra hästar.

Kvinna står utomlands med islandshäst. En hjälm ligger på marken som hästen visar intresse för.
Lektion i Targeting. I den här uppgiften övade deltagarna på att få hästarna att förstå att de skulle nudda hjälmen och sedan stegvis öka svårighetsgraden för att få hästen att följa efter hjälmen i rörelse. Deltagarna tränade på att vara tydliga i kroppsspråk och uppgift till hästen samt timing för beröm.

Sedan gick Sara Sandqvist igenom stallbandage och galoppbandage, några av de bandagevarianterna en hästskötare ska kunna vid examen.

Frambenen på en islandshäst med två olika sorters påbörjade bandage.
Stallbandage läggs först med en padd och sedan lindas benet med ett jämt tryck och inte för hårt. Stallbandagen är till för att ge stöd och skydd och reducera svullnad. Ett galoppbandage används om t.ex. om hästen trampat sig på kronranden eller ballarna.

TORSDAG

Fortsättning på foderlära med lärare Sara Sandqvist. Förra gången arbetade gruppen med organen och förståelse för hästens digestionskanal. Nu handlade lektionen om vad som påverkar foderstaten och grunderna i att beräkna en foderstat.

På eftermiddagen hade islandshästgruppen ridning med Sara Sandqvist med fokus på tölt. Travgruppen hade lektion i körning.

FREDAG

Som hästskötare ska man inte bara sköta om hästarnas hälsa – man måste också sköta om sin egen. Därför höll sjuksköterska Siv Eveby en föreläsning om hälsa. Under förmiddagen fick deltagarna tid att tänka utifrån sin egen situation, sätta mål och fundera över hur man återhämtar sig. Siv Eveby sa att det inte är stressen som skapar problem utan brist på återhämtning. Hur, var och när sker din återhämtning?

HÄSTSKÖTARKURSENS OLIKA FORMER

Är du intresserad av att läsa hästskötarkursen? Den går att läsa på 50 % alternativt 75 % om du har ambitionen att ta ridledarexamen eller vill ha behörighet att söka vidare utbildning till travskoleinstruktör. Det går också att läsa kursen i anslutning till allmän kurs om du är i behov att läsa in gymnasiekompetens.

I allmän kurs läser man gymnasieämnen på distans – och även den undervisningen speglar att man läser en hästinriktning vilket ger utbildningen en bra helhetsupplevelse för deltagarna.

Sök hästskötarkursen

Hästsportens folkhögskolas webbplats kan du läsa mer om hästskötarkursen och ansöka till nästa kursstart.

Hästkötarexamen

Här kan du läsa mer om vad som krävs för att ta hästskötarexamen inom de olika inriktningarna.

SIF Hästskötare islandshäst 

ST Hästskötare trav

På Wången finns också en unik möjlighet att ta en internationell travhästskötarexamen.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners