fbpx
Nyhet

Wångenelever tar över styret i ponnytravklubben

Nu tar unga Wångenelever över styrelsen i Östersunds ponnytravklubb. Det är Wångens rektor som lämnar över ordförandeskapet till en ny generation ponnytraventusiaster.
Vit ponny körs av kusk i Wångens gula och blå travdress. Kusken gör segertecken i luften med högerhanden och ser väldigt glad ut
Kajsa Åström och Wångens Kumlaby Speek. Foto: Tom Jönehag

Unga tar över i Östersunds ponnytravklubb

Östersund ponnytravklubb, ÖPTK, har fått ny styrelse och det medför ett tydligt generationsskifte. Elisabeth Englund, 49, som är rektor på Wångens gymnasium lämnade över ordförandeposten till 20-åriga Emma Henriksson. Nya i styrelsen är också även ett antal andra unga: Lo Ekström, Kajsa Åström, och Wilda Ridderlind. De fyra känner varandra från gymnasiet hos oss på naturbruksprogrammets travprofil. Kajsa läser tredje året på gymnasiet, Lo och Emma gick i samma klass och tog examen 2019. Wilda Ridderlind gick ut 2020 men är har fortsatt plugga på Wången – nu går hon den treåriga yrkeshögskoleutbildningen till hovslagare.

Alla i styrelsen, ledamöter såväl som suppleanter, är tjejer. Så har det varit i flera år. Avgående ordförande Elisabeth Englund säger:

–Många unga kör ponnytrav nu. Det är verkligen jätteroligt att de tar över i styrelsen också. Det är ju de som utgör framtiden i travsporten.

Kusk kör ponny med gul rosett fast satt i tränset.
Lo Ekström har tagit många segrar med sin Queen L. De har även tävlat i Lilla Elitloppet och tog hem en fjärdeplats 2019. På bilden efter loppet PEV-mästaren på Östersund.
Ponnytravkusk i Wångens gul-blå-travdress gör segergest
Kajsa Åström går tredje året på Wångens gymnasium. Här syns hon göra segergest efter att ha kört Wångens ponny Kumlaby Speek till seger i Jämtlands lilla pris 2018. Kajsa fick 2019 Lennart Djuses ungdomsstipendium. Nu kör hon förstås en del storhäst till vardags. Foto: Tom Jönehag
Wilda Ridderlind tog sin ponnylicens 2016, jobbar som ledare på travskolan och pluggar till hovslagare. Hon har flera vinster med sin Skotts Dooleys i bagaget, men har även vunnit lopp med Wångens ponny Messer. Foto: Tom Jönehag

Satsar på gemenskap

Emma Henriksson, som alltså nu greppat ordförandeklubban, säger:
–Det är superkul och också en utmaning att ha blivit ordförande. Vi har redan haft vårt första styrelsemöte och vi kommer att arbeta för att lyfta fram vår gemenskap. Vi tillhör en klubb och där hjälper vi varandra!

–Tyvärr ställdes tävlingarna in förra året på grund av pandemin. Vi hoppas att de kan komma igång i vår.

Årets unga förebild

ÖPTK:s nya ordförande Emma Henriksson har varit med i klubben i många år. Hon tog sin tävlingslicens i ponnytrav år 2011. Emma kommer från Mattmar och  idag jobbar hon dels på Östersundstravets travskola, dels som hästskötare hos travtränare Fredrik Norredahl. Emma Henriksson blev 2020 utnämnd till Årets unga förebild av Svensk Travsport.

Tjej står på stallgången med varmblodstravare. Hon har en jacka med texten travskoleinstruktör tryckt på ryggen
Emma Henriksson, travskoleinstruktör, hästskötare och ordförande i ÖPTK. Emma samlar utmärkelser och har fått flera stipendier, bl.a Wångenambassadören och Årets unga förebild. Foto: Emma Roos
Östersunds ponnytravklubb

Östersunds ponnytravklubb bildades år 1994 och har sin hemvist på Östersundstravet. Det är även Wångens hemmabana.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners