fbpx
Nyhet

Mette Pökelmann, travhippolog, är ny medarbetare på Wången

Wången får förstärkning till hösten med travhippolog Mette Pökelmann som kommer att undervisa och handleda studenter på hippologprogrammet.
Kvinna i stickad islandströja står i skogen en solig dag
Mette Pökelmann kommer tillbaka till Wången - den här gången som en i lärarlaget. Foto: Privat

Travhippolog Mette Pökelmann börjar till hösten arbeta som lärare på hippologprogrammet på Wången. Hon kommer att undervisa inom hippologprogrammets olika kurser med fokus på hästens biologi. Hon kommer även att handleda studenter i deras examensarbeten och vara kursledare.

”Det är en styrka att ha lärare som själva gått på hippologprogrammet. Särskilt om de som Mette varit ute och jobbat några år och sedan kan komma tillbaka till Wången och vara med och utveckla undervisningen”, säger studierektor Elisabeth Englund.

Mette Pökelmann har en gedigen hästbakgrund, hon gick gymnasiet i Finland med inriktning häst och har arbetat som hästskötare bl.a. i Kanada. Efter det skaffade hon sig en akademisk utbildning på hippologprogrammet som gav fortsatt i arbete i hästnäringen och nu håller hon på att avsluta en master inom husdjursvetenskap om hovar och barfotakörning. Hon har även läst flera kurser inriktade på djurvälfärd, antrozoologi och författningskunskap samt specialkursen i Equitation Science.

”Mette kompletterar och förstärker lärarlaget på hippologprogrammet. Det är fantastiskt att kunna rekrytera en travhippolog som kan bidra med sin arbetslivserfarenhet från både travsällskap, egen verksamhet och uppdrag för Svensk Travsport”, säger Elisabeth Englund.

Efter sin kandidatexamen från hippologprogrammet 2015 arbetade Mette som sportassistent på Årjängstravet och som biträdande sportchef på Trav Gävleborg. Hon har sedan drivit eget företag och erbjudit tjänster inom utbildning, rådgivning och konsultation. Mette har även arbetat på uppdrag av Svensk Travsport, bland annat som regionkontrollant inom Travarhälsan.

”Jag känner stolthet över att få komma tillbaka till Wången i en lärarroll och få dela med mig av den kunskap som jag samlat på mig sedan jag själv studerade till hippolog. Jag hoppas att jag kan bidra till studenternas intresse för vetenskaplig tillämpning av kunskap i det dagliga hästarbetet och jobba för att sprida en förståelse för hästars behov och biologi också utanför specifika hästdiscipliner”, säger Mette Pökelmann.

Mette kommer även att ingå i Wångens styrgrupp för forskning och utveckling och därigenom aktivt bidra till att planera för, genomföra och följa upp forsknings- och utvecklingsprojekt.

Mette Pökelmann tillsammans med sitt fullblod Azzola och fölet Aviation.
Hippologprogrammet

På Wången finns hippologprogrammet, inriktning islandshäst och travsport. Programmet ges i samverkan med SLU som är huvudman och riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Verksamheten leds övergripande av hippologenheten i Uppsala där programstudierektor, föreståndare och vissa lärare är placerade.

Läs mer om hippologprogrammet på SLUs webbplats. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners