Flexplats på hovslagarutbildningen
Hovslagarutbildningen är en treårig yrkeshögskoleutbildning. Det finns ett begränsat antal platser, så kallade flexplatser, öppna för dem som redan har vissa förkunskaper.
–Det här är en möjlighet att validera in kunskap och färdigheter, något som vi tror är relevant för många som redan jobbar i hästnäringen, berättar Jennie Sundin på Flyinge som är utbildningsansvarig för hovslagarutbildningen.
Den som söker en flexplats ska lämna in en kompetenskartläggning för bedömning och söker sedan in på samma sätt som övriga, och ska genomföra ett antagningsprov.
–Vi vet att det finns många personer, t.ex. inom travet, som efter många års arbete skaffat sig erfarenheter som de kan tillgodoräkna sig. Men de har ändå mycket kvar att lära för att kunna jobba som hovslagare, och då är flexplatser en rimlig väg dit, säger Malinda Alriksson, utbildningsledare för hovslagarutbildningen på Wången.
För att kunna söka en flexplats måste man ha förkunskaper som bedöms motsvara minst 25 procent av utbildningen. Det finns två huvudsakliga grunder bedömningen. Den sökande kan ha gått en utbildning som i huvudsak svarar mot den aktuella utbildningen, alternativt ha skaffat sig motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser genom yrkeserfarenhet eller liknande.
För att söka en flexplats ansöker man som vanligt men fyller också i en blankett för kompetenskartläggning.