fbpx
Folkhögskoleutbildning

A-TRÄNARKURS

A-tränarkursen är till för dig som vill satsa på en professionell tränarrörelse inom travsporten. Kursen ger dig kunskap i att starta eget, företagsekonomi samt arbetsledarskap och marknadsföring.

A-tränarkursen är på 50 % och pågår under 20 veckor, med fysiska träffar måndag–fredag vid tre tillfällen. Mellan de fysiska träffarna är det två digitala lärarledda föreläsningar i veckan, egna studier samt inlämningsuppgifter. Två av de fysiska träffarna äger rum på Wången och en i Stockholm.

Kursen innehåller bland annat professionell hästhållning, sportens regelverk och styrning, träningsfysiologi, utfodring för sporthästar, ekonomi, företagande, marknadsföring, hållbarhet, kommunikation och ledarskap samt arbetsmiljö.

A-tränarkursen har 25 platser.

Proffstränarkursen genomförs av Hästsportens folkhögskola i samarbete med Svensk Travsport och Wången AB.

KURSTIDER

Kursen kommer framöver att årligen ges under september–februari. 2024 kommer kursen att starta 9 september 2024 och avslutas 7 februari 2025. Licens kan ansökas två veckor efter avslutad godkänd kurs.

Datum för höstens utbildning 2024

Vecka 37 Wången: Uppstart måndagen 9 september avslut fredagen 13 september
Vecka 38–45 digitala föreläsningar onsdag förmiddag och torsdag eftermiddag.
Vecka 46 Stockholm, Hästsportens Hus/Solvalla samt studiebesök.
Vecka 47–5 digitala föreläsningar onsdag förmiddag och torsdag eftermiddag.
Vecka 6 Wången: Kursavslut

————–

Om det finns tillräckligt intresse där flertalet har för avsikt att ansöka om A-tränarlicens under sommaren 2024 kommer det att hållas en kurs vecka 3–22.

Datum för preliminär kurs under våren 2024
Vecka 3 Wången: Uppstart måndagen 15 januari avslut fredagen 19 januari.
Vecka 4–11 digitala föreläsningar onsdag förmiddag och torsdag eftermiddag.
Vecka 12 Stockholm, Hästsportens Hus/Solvalla samt studiebesök.
Vecka 13–21 digitala föreläsningar onsdag förmiddag och torsdag eftermiddag.
Vecka 22 Wången: Kursavslut.

Behörighetskrav

  • Påbörjad och genomförd digital B-tränarkurs (du hittar den HÄR) efter den 2 oktober 2023 eller genomförd Tränarkurs steg 1 med godkänt resultat under åren 2020–2023 eller fullgjord Hippologutbildning – inriktning trav.
  • Minst tre års dokumenterat arbete inom professionell trav- eller galoppsportsverksamhet med träning och skötsel av hästar.
  • Tappskokompetens. Dokumenteras med intyg från utbildning alt. Intyg om tappskokompetens underskrivet av en godkänd hovslagare enligt Jordbruksverket samt ett digitalt prov.
  • Kompetensbevis för hästtransportör. Utbildning för detta anordnas av flera arrangörer och du hittar den digitalt här Kompetensbevis för hästtransportörer .
  • Tränare med A-licens i ett annat land deltar i delar av kursen.
  • Du måste vara minst 18 år vid utbildningens start.

Förhållanden som skulle medföra indragande av A-licens får ej föreligga.

Arbetsintyg från dina anställningar ska bifogas ansökan.

under UTBILDNINGEN

Dator/Uppkoppling
Under kurstiden behöver du ha tillgång till en dator/Ipad med kamera. Du behöver ha god uppkoppling för att kunna delta i den digitala undervisningen och du behöver sitta i en lugn och ostörd miljö för att kunna delta aktivt i undervisningen.

Kost och logi 
Du står själv för kost och logi under kursen. På Wången finns olika typer av boende. Du kan välja mellan enkel- eller dubbelrum med hotellstandard eller enkelrum på vandrarhem med möjlighet att laga egen mat. Wångens Wärdshus serverar frukost, lunch och middag till reducerat pris för kursdeltagare.

Boende på Wången kan bokas på boka.wangen.se. När du är antagen får du en rabattkod som du kan använda vid bokningen.