HÄSTSKÖTARKURS ISLANDSHÄST
Hästskötarkurs islandshäst genomförs i Wångens egen regi och i samarbete med Svenska Islandshästförbundet (SIF). Den passar dig som tänker dig ett yrkesliv med islandshäst, antingen du vill arbeta som hästskötare eller ta de första stegen mot att bli unghästtränare eller ridlärare. Du läser bland annat om hästens skötsel och närmiljö, om att träna hästar, om sjukdomar och skador. Dessutom har du möjlighet att få tappskokompetens.
Kursen förbereder dig för Svenska Islandshästförbundets Hästskötarexamen respektive Ridledarexamen.
OM UTBILDNINGEN – HÄSTSKÖTARKURS ISLANDSHÄST
Utbildningen omfattar cirka 40 veckor på halvfart och delvis på distans. Du deltar på sex obligatoriska utbildningsveckor på Wången och däremellan sker studier via digitala föreläsningar/utbildningsträffar med fasta tider en dag i veckan.
Några kurser samläses med elever vid Hästskötarkurs inriktning trav (HIT) och Allmän kurs Island (AKI).
Efter genomförd utbildning har du grundläggande kunskaper i:
- Hästens anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård, träningsfysiologi samt förebyggande hälsovård
- Användande av puls- och laktatmätning i träningsfysiologisyfte
- Rid- och gångartslära
- Fodermedelslära
- Säkerhetskunskap
- Hästens stallmiljö
- Hästens inlärning och den unga hästens utbildning
- Hovvård
- Pedagogik och undervisningsmetodik
- Tävlingsteori
GODKÄND KURS & DIPLOMERING
För godkänd kurs krävs som lägst 80 procent närvaro vid de fysiska och digitala utbildningstillfällena samt godkända inlämningsuppgifter.
Arbetsplatsförlagd utbildning
Under utbildningen praktiserar du ett visst antal dagar vid en islandshästridskola och assisterar vid undervisning. Praktiken kan ske kvällstid vid de fysiska träffarna vid Wången och/eller vid en annan anläggning.
Inom ramen för utbildningen finns också möjlighet att söka stipendium för vistelse utomlands, till exempel på Island.
Diplomering
Under den sista kursveckan i maj finns möjlighet att gå upp till Hästskötarexamen, Tappskokompetens och Ridledarexamen i enlighet med Svenska Islandshästförbundets riktlinjer. Kostnad för examinationer ingår utbildningen. Efter genomförd och godkänd utbildning får du ett intyg på invaliderade SIF-kurser.
FÖRKUNSKAPER
För att delta i kursen ska du ha gymnasieutbildning eller motsvarande. Du ska också ha grundläggande ridkunskaper som du bekräftar genom att skicka in ett digitalt ridprov (se nedan). Yrkeserfarenhet är meriterande när vi behandlar din kursansökan, liksom personlig erfarenhet av islandshästar som ska styrkas i ditt personliga brev.
DIGITALT RIDPROV
Genom det digitala ridprovet vill vi säkerställa att alla deltagare har grundläggande ridkunskaper. Ridprovet består av ett antal gångartsövningar som du dokumenterar på film. Instruktioner för ridprovet hittar du här.
OM WÅNGEN
Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar. Våra systrar är Flyinge och Ridskolan Strömsholm som bedriver utbildningar inom ridsport. På Wången finns unika träningsmöjligheter med:
- 120 boxar
- 130 hektar skog och 120 hektar bete
- Veterinärklinik
- Hovslageri
- Belyst 1000-meterstravbana
- 500-meters backbana
- 500-meters ridsandbana
- Rid- och körbanor utomhus
- Ridhus
- Skrittmaskin
- Ovalbana
- Speedpass-bana
- Milslånga ridvägar
VAD KAN JAG JOBBA MED EFTER UTBILDNINGEN?
Utbildningen förbereder dig för Svenska Islandshästsförbundets examinationer för Hästskötare och/eller Ridledare.
Efter kursen har du en bra grund för att jobba som hästskötare. Utbildningen ger en bred bas för att arbeta med hästar och utbilda ryttare på grundläggande nivå. En del elever som genomgått utbildningen arbetar praktiskt några år för att därefter plugga vidare, exempelvis till hippolog. För andra är hästskötarkursen ett första steg mot att så småningom driva egen verksamhet inom islandshäst. Hästskötarexamen är också ett krav för att gå vidare och bli unghästtränare (tidigare kallat C-tränare).