fbpx
Nyhet

Ny studie visar att både transport och foder påverkar hästen i samband med travlopp

I en ny studie på varmblodstravare har man upptäckt att transportering innan ett travlopp kan öka fettförbränningen och glukosnivåerna i blodet – vilket är positivt för prestationen. En diet på grovfoder ger bättre vätskebalans och mindre kortisol i blodet.
Malin Connysson med två varmblod som äter hö i active stable.
Foto: Maria Granholm

Hästar transporteras ofta i samband med tävling, men trots det finns inga tidigare studier på hur transporten påverkar hästen vid prestation. Därför genomförde Malin Connysson, forskare och anställd på Wången, en studie för att titta närmare på hur hästar påverkas av resor.

Studien gjordes på varmblodstravare som fick åka transport i tio mil före ett simulerat lopp. Resultatet blev att hästarnas energiomsättning påverkades i riktning mot mer fettförbränning om de åkte transport före loppet. Transporten gjorde att det fanns högre koncentration glukos i blodet vid målgång och efter tio minuters återhämtning. Hög blodglukosnivå under arbete är positivt för prestationen.

En tidigare studie har också visat att en vallfoderdiet skulle kunna underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans i samband med ett längre ätuppehåll, som t.ex. vid transport och tävling, jämfört med en mer traditionell kraftfoderrik foderstat. Därför fick hästarna prova två olika foderstater, en med bara hösilage, mineraler och vitaminer och en med hösilage, havre (50 % av energiintaget), mineraler och vitaminer. Även i den här studien bibehöll hästarna sin vätskebalans bättre då de åt hösilage än då de åt havre, och på hösilagedieten sågs också tecken på att fettförbränningen var mer aktiv.

Sammanfattningsvis påverkade transporten förvånande nog fler metaboliska parametrar än vad dieterna gjorde. Och kraftfodret gav högre kortisolnivåer än grovfodret (kortisol är ett hormon som kan utsöndras vid stress).

Läs hela studien här.

Kontakt
Malin Connysson
doktorand och forskningsansvarig på Wången
+46 (0)640 174 31
malin.connysson@wangen.se

Mer från Wången
Våra samarbetspartners