fbpx

Järvsöfaks UngdomsCup

Stiftelsen Järvsöfaks och Travsportens riksanläggning Wången har i samarbete med Travklubben Sleipner och Svensk Travsport skapat Järvsöfaks UngdomsCup för att främja intresset bland ungdomar för kallblodstravaren och kallblodssporten.
Järvsöfaks det vackra svarta kallblodet i ledning
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson, fotograferad 2006-09-09 Foto: Mia Törnberg/Ronden

Järvsöfaks UngdomsCup

Stiftelsen Järvsöfaks och Travsportens riksanläggning Wången i samarbete med Travklubben Sleipner  och Svensk Travsport tog 2022 initiativ till ungdomsserien Järvsöfaks UngdomsCup! Syftet är att stärka intresset för kallblodstravaren och kallblodssporten.

Järvsöfaks UngdomsCup 2023 består av sex deltävlingar plus final. Finalen kommer att gå vartannat år i Bollnäs och vartannat år på Hagmyren. Deltävlingarna genomförs under maj–juni.

Körsven med B- eller K- licensinnehavare (får inte innehaft A-licens) och är födda 930101 till 050516. Körsvenskrav kat. 2. De två främsta körsvennerna från varje försök är kvalificerade till finalen. Den körsven som kvalificerat sig till final får ej köra i kommande försök. Är körsven anmäld till ett försök får denne inte anmälas till nytt försök förrän det första är avgjort.

De två främsta kuskarna placerade i varje lopp går till final.

DELTÄVLINGAR & final

Dessa kuskar har hittills kvalat:

 • 25 april, försök 1: Mats E Djuse, Marcus Lilius
 • 4 maj, försök 2  Linus Lönn, Magnus A Djuse
 • 16 maj, försök 3: William Strand, Filip Lindholm
 • 6 juni, försök 4: Sebastian Rishovd, Frida Johansson
 • 5 juli, försök 5: Guro Mogset, Kristin Mogset
 • 10 juli, försök 6: Hanna Gustafsson, Frida Sandberg, Ida Olsson (Frida och Ida kom in på delad andra plats)

Final på Hagmyren 29 juli.

PRIS

Hederspriser till vinnande kusk, ägare och skötare i deltävlingarna.

Vinnande kusk i finalen får motta ett ständigt vandringspris, som Jan-Olov Persson skänkt av priser som Järvsöfaks vunnit, med sitt namn och årtal ingraverat så småningom och för egen del en replik av vandringspriset.

Kuskar som kvalificerat sig för finalen inbjuds av Travsportens riksanläggning Wången och Stiftelsen Järvsöfaks till en träff inför finalen.

Samtliga kuskar som kvalificerat sig till finalen inbjuds till avelsvärderingen av kallblodiga hingstar på Wången 15–16 september. Programmet består av föredrag och avelsvärderingen.

CUP-VINNARE

Inkvalade kuskar till finalen 2022:

 • 7/5 Mats E Djuse, Marcus Lilius
 • 14/5 Julia Nilsson, Justine Dypedal
 • 4/6 Linus Lönn, Olle Wäjersten
 • 5/6 Caroline Forsner, William Strand
 • 17/6 Cecilia Dahlin, Felicia Jansson
 • 11/7 Hanna Gustafsson, Jill Ivarsson

Järvsöfaks Ungdomscup 2022 vanns av Mats Djuse!

Kallblodstravaren Wilda Leffe på banan. Kusken har en blomsterkvast i handen som han höjer
Mats Djuse och Wilda Leffe segerdefilerar. Foto: Maria Holmen/TR Bild

JÄRVSÖFAKS

Järvsöfaks springer i sin hage en solig vinterdag med svansen och huvudet högt
Järvsöfaks, född 23 juni 1994, död 19 oktober 2020, var en svensk kallblodig travhäst som tävlade mellan 1997 och 2009. Han tränades och kördes av sin uppfödare och ägare Jan-Olov Persson under hela tävlingskarriären. Han har världsrekord för kallblod på kort- och medeldistans. Han har även världsrekord för kallblod med 42 raka segrar. Den 26 december 2008 slog han Alm Svartens världsrekord med sin 184:e seger på Bergsåkers travbana. Järvsöfaks var även svensk avelschampion med en mängd framgångsrika avkommor. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Järvsöfaks UngdomsCup genomförs av Stiftelsen Järvsöfaks och Travsportens riksanläggning Wången i samarbete med Svensk Travsport och Travklubben Sleipner.