fbpx

S:t Olavsleden

Att vandra, springa, cykla eller rida S:t Olavsleden är populärt sommartid. På Wången kan du stanna och bo, både med och utan häst.
Soluppgång över Alsensjön i gulröda och lila färger. Alsensjön passerar du längs S:t Olavsleden

Under sommaren år 1030 gick Olav Haraldsson i land i Selånger i Sverige för att försöka ta makten i Norge igen. Det avgörande slaget stod vid Stiklestad den 29 juli. Som var ett resultat av en klassisk krigsblunder dödades Olav. Hans kropp smugglades bort och begravdes i en sandbank där Nidarosdomen nu står.Idag är vägen som Olav färdades på mellan Selånger och Stiklestad en av världens nordligaste pilgrimsleder. S:t Olavsleden korsar Wångens marker och Wångens wärdshus erbjuder ett mycket lämpligt stopp längs resan mot Nidaros/Trondheim.

Längs S:t Olavsleden byggdes härbärgen för boende och de kallades själastugor. Pilgrimer drack vatten från källor, som är uppkallade efter den heliga Olav. Enligt legenden tillkom källorna genom att Olav stötte sin stav, och så kom vattnet fram.  Källvattnet ansågs friskt, och var också en viktig anledning till att vandra längs pilgrimsleden.

Wången får idag besök av pilgrimer från hela världen som gör en inre och yttre resa – på egen hand eller i grupp. Löpning blir mer och mer populärt, och när ridleden nu utvecklas hoppas vi att fler kommer till häst, men alla är lika välkomna!

Rid S:t Olavsleden

Här kan ni se ridvägarna efter S:t Olavsleden. Till Wången är ni välkomna både ryttare och häst. Vi har ett paketerbjudande med logi inklusive lakan, hage, pilgrimsmiddag och frukost för 750kr/ekipage.

Vandra S:t Olavsleden

Vandrar du S:t Olavsleden kan du stanna på Wången och bo i stuga, vandrarhemsboende eller varför inte skämma bort ömma vandrarmuskler med ett bubbelbad och god natts sömn i ett av våra hotellrum. Boka boende på telefon 0640-174 17
eller via e-post till wardshus@wangen.se

Läs mer om Wångens Wärdshus här.

En av världens nordligaste pilgrimsleder

Från kust till kust genom två Skandinaviska länder löper leden. Du kan starta i Selånger i Sverige för att nå slutdestinationen Trondheim i Norge. S:t Olavsleden är indelad i fyra etapper, Wången hittar du i etappen Åre-Östersund.

Läs mer om S:t Olavsleden.

About St. Olavsleden in English.

Aktivut Travels 

Looking for accommodation? Söker du boende?!