fbpx
Nyhet

”För mig är hovslagare ett drömyrke”

Vi ställde tre frågor till tidigare Wångeneleven och hovslagaren Zola Runsten. Hon är tokig i islandshästar, har över 20 000 följare på Instagram, är godkänd hovslagare och driver företaget Zolas hovar.
Hovslagare Zola Runsten i stallgång tittar in i kameran med en hästsko i handen i full färd med att sko en stor brukshäst

Nu är det strax över 10 år sedan Zola Runsten gick hovslagarutbildningen på Wången.

Hur kommer det sig att du blev hovslagare?
– Hästar har alltid funnits i mitt liv och genom åren har jag träffat många hovslagare. Var det något bekymmer vände vi oss till hovslagarna som satt på så mycket kunskap. När det var dags för mig att hitta vad jag verkligen ville göra blev svaret lätt, säger Zola Emma-Märta Runsten.

Varför valde du att utbilda dig på Wången?
Wången har en lång tradition av äkta hästkunskap på en komplett hästanläggning. Och utsikten över fjällen och de oändliga skogarna runt omkring gör Alsen till den vackraste byn i Sverige.

Har du några råd till dem som funderar på att bli hovslagare?
– Bästa sättet att ta reda på om man vill arbeta som hovslagare är att följa med ut i vår vardag. Ingen dag är den andra lik, och man utmanas varje minut. Du får vara med från fölets första veckor till den dagen då sista skon skall tas av. För mig är det ett drömyrke.

Vill du veta mer om en hovslagares vardag? Följ Zola Runsten på Instagram.

Sök hovslagarutbildningen

Vill du utbilda dig till hovslagare? Läs mer om den treåriga utbildningen och ansök på hovslagarutbildning.se. Är du hovslagare och vill vidareutbilda dig finns den ettåriga tilläggsutbildningen.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners