fbpx
Nyhet

”Tömkörning är ridning från marken”

Anders Eriksson är tömkörningsexpert. En flitigt anlitad utbildare som far land och rike runt. På Wången var han en dag för att hålla en kurs i tömkörning på Kuskutbildningen i brukshästkörning. Vi passade också på att ställa tre frågor.

Vem är du?

Jag har hållit på med hästar i olika former väldigt länge. Jag har arbetat inom hästnäringen i 40 år och började rida för 50 år sedan. Min yrkesbana började på Hovstallet och sedan dess har det bara rullat på. 

Jag säger att jag arbetar med hästutbildning – men jag utbildar människor som håller på med häst. Reser väldigt mycket och håller kurser; främst i tömkörning och körning. Men även om hästars inlärning och deras förutsättningar för arbete. Då handlar det om hästens exteriör, ridbarhetsproblem, betsling, sadling, utbildning och träning.

Inströktör Anders står bredvid en kuskelev som håller i tömmarna bakom nordsvenska brukshästen Tross
Anders instruerar Elisabet Ohlin, en av deltagarna på kuskutbildningen i brukshästkörning.

Vad driver dig att fortsätta?

Jag är en problemlösare och att lösa problem tycker jag är motiverande i sig. Många av mina uppdrag går ut på att hjälpa till där det finns problem. Ofta har det med hästens mun och bett att göra.

Sedan känner jag att det är min plikt att förmedla mina insikter och hjälpa människor och hästar. Jag vill sprida kunskap vidare.

Anders Eriksson under en lektion i ridhuset på Wången
Under kursen demonstrerade Anders olika hjälpmedel och visade på skillnader med och utan bett.

Varför ska de som håller på ridning eller trav arbeta med tömkörning?

Inom travet är det vanligt att man bara använder tömkörning vid inkörning av en unghäst. Men travhästar behöver gymnastik – och för det är tomkörningen ett väldigt bra verktyg. Jag har jobbat med travhästar som man lagt många tiotusentals kronor på i veterinärkostnader. Och så har problemet gått att lösa på annat sätt, t.ex. genom att ta bort bettet och arbeta med tömkörning.

När det gäller dem som håller på med ridning är tömkörning ett bra sätt att undvika hälsoproblem hos hästarna. Tömkörning är ju ridning från marken, och ett bra sätt att undvika ryggproblem eftersom vi inte belastar dem på samma sätt som under ridning.

Tömkörning är bra för inlärning, för träning och för att få bra kommunikation med sin häst. Till exempel är en kapson användbart eftersom du kan arbeta med kommunikationen med din häst utan att göra inverkan i munnen eller på ryggen. 

Anders höll även en clinic på kvällen i Wångens ridhus i samarbete med Abkor, Alsenbygdens rid- och körklubb.

Mer information om Anders Eriksson hittar du på hans webbplats

Mer från Wången
Våra samarbetspartners