fbpx
Nyhet

Studenterna fixade galoppen genom Åre under alpina VM

Under alpina VM i Åre fick hippologstudenterna på Wången ett roligt uppdrag. Att träna hästar och rida en skijoring-tävling i full galopp med våghalsiga skidåkare efter sig. Tävlingen gick rakt genom Åre by längs en gata kantad med tusen hejande åskådare.
Varmblodshäst galopperar så snön ryker, ryttare bär Wångens gula och blå kläder. I bakgrunden syns publik till skijoring-tävling och skylt med texten Country Club.
Hippologstudenten Vilma Sivars och Wångens varmblod Flickas Honey drog friskiåkaren Henrik Windstedt till segern i Skijoringtävlingen under alpina VM i Åre. Foto: Jan M Lundahl
Skijoring är en sport där skidåkare tolkar efter häst och ska åka mellan portar, ta ringar och klara hopp längs en 250 meter lång bana. Snabbast i mål vinner, och tappar man ringar, missar hopp eller portar ges tidstillägg. Skijoring fanns med som en uppvisningsgren vid första Olympiska Vinterspelen i Chamonix 1926. Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där man tävlar i skijoring med häst på många skidorter.

Wången fick frågan av Åre 2019 som arrangerar alpina VM att ställa upp med hästar och ryttare till en skijoring-tävling. Vi gav uppdraget till studenterna som går första året på hippologprogrammet. Alica Flyrin, Josefin Löfman, Isabella Rinaldo, Felica Hägglund och Vilma Sivars gjorde ett utmärkt jobb med att välja ut och träna hästarna. Fyra av Wångens hästar blev uttagna att vara med. Varmblodstravarna Flickas Honey och Mellby Vargtass och kallblodstravarna Järvsö Vilja och Soltuns Kosmos.

Svart kallblodstravare med ryttare och blått täcke. Bredvid går elev i blå jacka och leder hästen på snöig gata i Åre by
Tilda Vahlberg på kallblodstravaren Järvsö Vilja vid uppvärmningen. Till assistans fanns klasskamraten från gymnasiet Malin Eliasson. Foto: Emma Roos
Fyra elever och studenter i Wångens blågula dräkter står uppställda för fotografering på Åre torg efter skijoring-tävlingen
Wångens ryttare Tilda Vahlberg, Moa Bylund, Vilma Sivars och Alica Flyrin.

Tävlingsbanan drogs rakt genom Åre by. En smal gata kantad av staket och målgång mitt på Åre torg. Längs vägen stod åskådare och hejade och en speaker uppmanade publiken att göra vågen, intervjuade åkarna och rapporterade om tävlingsläget i högtalarna.

– Våra hästar är skolhästar som är särskilt utvalda för sitt goda lynne. Men de är också tävlingshästar som är väldigt vana vid att åka på travtävlingar. Att galoppera genom en smal gata kantad av tjoande publik är inga problem för dem, berättar Jan Halberg sportchef på Wången.

Våghalsiga skidåkare från flera discipliner

Till tävlingen hade Åre 2019 bjudit en ett antal skidåkare att delta, både amatörer och proffs, från olika discipliner som friåkning, puckelpist och ski cross. Den enda tjejen i uppställningen, Andrea Holm, har en världsmästartitel i vindsurfing i bagaget och är förstås även hon en duktig skidåkare. I Åre kördes flera heat, finalisterna fick mötas i semifinal och sen final. Ingen av deltagarna hade provat skijoring tidigare. Några av åkarna; Sverre Liliequist, Daniel Matthias, Henrik Windstedt, Wille Lindberg och Alexander Rydén hade varit på Wången för att träna innan tävlingen. Men några av dem som Victor Öhrling Norberg, Philip Harlaut och Andrea Holm provade för första gången under tävlingen.

Henrik Windstedt i profil bakom honom en reporter från TVÅRe som tittar in i filmkamera på stativ. I bakgrunden syns en minibuss från Åre2019 snöiga granar, och åkaren Alexander Ryden med mössa och googles på huvudet. Framför honom står hippologstudenten Josefin Löfman.
Mediaintresset har varit stort inför skijoring-tävlingen. Här är TVÅre och SVT på plats på genrep. Även TV4 och ÅreIdag har bevakat genrep på Wången. På bilden Henrik Windstedt, en reporter från TVÅre, åkaren Alexander Rydén och hippologstudenten Josefin Löfman som har pjäxorna på redo att demonstrera hur skijoringen går till. Foto: Emma Roos

Wångenhäst drog en av världens bästa skidåkare till seger

Henrik Windstedt, en av världens bästa extremskidåkare med sju vinster i extrem-NM och seger i prestigefyllda Freeride World Tour bakom sig, tog i sin första seger i skijoring. Två blev puckelåkaren Anton Axellie, trea friåkaren Sverre Liliequist och fyra Philip Harlaut, bror till OS-åkaren Henrik Harlaut.

– Det här är action, och det är svårt. Det hänger mycket på oss åkare att ta ringarna och ta portarna, sa Henrik Windstedt efter vinsten.

Skidåkare tar sväng runt en port. Repet är sträckt framför honom i luften. Hästen är redan ur bild. I bakgrunden syns den hejande publiken
Henrik Windstedt tar portarna i tävlingsbanan. Foto Jan M Lundahl

Uppfinningsrika hippologstudenter bakom succétävlingen

Till evenemanget tog studenterna fram en speciallösning för att fästa det tjocka rep som skidåkarna håller i.

– Hästarna drar med hjälp av en loksele. Repet som åkaren håller i är fäst i en ring bakom sadeln. I ringen har vi satt en quick release gjord för vattensporter. Ryttaren kan då snabbt lossa repet om det behövs. Det får ju inte trassla in sig i hästen eller omgivningen om åkaren tappar greppet, förklarar Vilma Sivars, ryttare i segerekipaget och förstaårsstudent på hippologprogrammet på Wången.

Wångens gymnasieelever Moa Bylund och Tilda Vahlberg och hippologstudenterna Vilma Sivars och Alicia Flyrin red i full galopp och höll koll på skidåkaren bakom för att vara beredda med quick releasen om något gick snett.

Evenemanget arrangerades av Åre2019 i samarbete med Wången och Åre Eventutbildning som ett kringarrangemang till alpina VM i Åre. Till tävlingen hade man lagt 600 kubik snö på bilvägen genom Åre by.

– Det här var bland det roligaste jag gjort, sa ryttaren Moa Bylund när tävlingen var avgjord.

Skidåkare på prispall håller upp sina skidor och de stora checkar de fått. Bredvid syns ryttarna i skijoring-tävlingen. Elever och studenter från Wången i gula och blå kläder.
Från vänster; ryttare Moa Bylund, vinnarekipaget Vilma Sivars och Henrik Windstedt. Alicia Flyrin skymtas i bakgrunden bredvid Sverre Liliequist som tog tredjeplatsen.  Foto: Emma Roos
Åkarna Andrea Holm och Daniel Matthias deltog i skijoring-tävlingen under lördagen. Foto: Emma Roos
Gruppbild utomhus med tjugofem personer i tre rader.
Hela gänget som deltog och arrangerade skijoring-tävlingen. Tack till Åre2019, Åre Eventutbildning och de grymma åkarna!

Se också videoklipp från genrepen och tävlingen på SVT Jämtland och på Wångens facebooksida.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners