fbpx
Nyhet

Tips från hippologerna

Undrar du vad de som läst på hippologprogrammet gör idag? Och vill du ha tips inför ansökningsprovet? Vi frågade några hippologer om varför de valde hippologprogrammet, vad som var bra och om tips inför ansökningsprovet.
Hippolog Sara Andersson med två islandshästar

Vad gör en hippolog?

Vi frågade några av dem som tagit examen från hippologprogrammet. Vad gör du idag? Och har du några tips till dem som söker?

Elin Westerlund – inriktning trav

Hippolog Elin Westerlund bredvid högt vitt staket intill en travbana

Därför valde jag hippologprogrammet: Hästar var och är mitt liv och jag ville lära mig så mycket som möjligt om dessa fantastiska djur. För tretton år sen så hittade mina föräldrar en universitetsutbildning, där man skulle få en examen i hästkunskap. Efter lite samtal om att det är viktigt med en grundutbildning kändes valet självklart. Jag ska gå hippologprogrammet.

Min karriär efter hippologprogrammet:

  • Hästsportens Ungdomssatsning (HUS). Svensk Travsport
  • Stallansvarig/Ledare Solvalla Travskola. Solvalla
  • Ungdomsansvarig/Adminstratör. Visbytravet
  • Tillförordnad travbanechef. Visbytravet
  • Handläggare Avel. Svensk Travsport

Tips till dig som söker: Var inte rädd att prova, man kan inte göra mer än sitt bästa och för det man brinner för kan man ibland göra lite till.

Annika Larelius – inriktning trav

Hippologprogrammet ger de bästa möjligheterna till en professionell framtid inom hästnäringen med grund i senaste forskningen inom häst- och travsport. Ett brett kontaktnät inom flera områden och tre jätteroliga år på en toppenanläggning!

Idag är jag tävlingsansvarig, utbildare och domare inom Ponnytrav. Har jobbat som lärare på Wången med hästämnen på utbildningar inom yrkeshögskolan, folkhögskola och universitetet. Jobbar inom utbildningssektorn och med projekt på Svensk Travsport.

Jannike Almsgård – inriktning trav

Idag arbetar jag på Tenhults naturbruksgymnasium där jag dagligen arbetar tillsammans med gymnasieelever under travlektioner och som elevcoach. Tidigare har jag arbetat på Axevalla travbana som travskoleansvarig och vidareutbildade mig sedan till yrkeslärare inom naturbruk. Jobbade efter det på Wången där jag undervisade elever och studenter i ämnen som hästkunskap, pedagogik, ledarskap samt fysträning.

Hippologutbildningen ger dig chans till fördjupade kunskaper, för mig har hippologutbildningen bidragit till en god förståelse för hästen, ett kontaktnät inom branschen och pedagogiska kunskaper.

Nina Magnusson – inriktning trav

Foto: Niklas Magnusson
Jag gick Hippologutbildningen, travhäst, 2001–2003. Idag driver jag mitt eget företag HippoFys, på heltid, sedan 10 år tillbaka. Jag har några olika ben som jag står på i företaget, men allt är kopplat till hästen. En del är friskvård och rehab med hästmassage, laser och kiropraktisk behandling. Jag genomför fysiologiska mätningar på häst med puls- och laktatmätning och säljer också pulsmätare. Givetvis är det också mycket föreläsningar till gymnasieelever, travskolor och andra typer av hästgrupper. Jag gör också en del konsultuppdrag, där det främst är Svensk Travsport som ger mig olika uppdrag. Jag har bland annat skrivit många av deras utbildningsmaterial som används i travskolorna och som också finns att köpa på deras webbsida. Jag gillar att lära mig nya saker och har förutom mina hästutbildningar också läst Business Management på IHM. Satt med i Åby Travsällskaps styrelse under fem år.
Ta tillvara alla möjligheter till ett bra kontaktnät under utbildningen. Tänk noga igenom vilket ämne och område du vill göra ditt examensarbete inom. Alla dessa kontakter är en bra grund som sedan kan leda till arbete.

Mari Mykkeltvedt – inriktning trav

Mitt namn är Mari Mykkeltvedt, jag gick hippologutbildningen 2014–2017. Efter hippologen startade jag upp eget företag som professionell travtränare i Norge. Driver nu en mindre verksamhet med några tävlingshästar och lite uppfödning av kallblod. Studerar pedagogik på deltid för att bli lärare och jobbar också som examinator för länet, där vi åker runt i olika stall och hästföretag och värderar examinationer för lärlingar i hästbranschen.
Hippologutbildningen ger dig otroligt mycket kunskap om häst och du får en bred grund att stå på, om du vill jobba med hästar rekommenderar jag utbildningen mycket! Minns hippologen som en rolig tid och trivdes mycket bra på Wången.

Sara Andersson – inriktning islandshäst

Hippolog Sara Andersson med två islandshästar

Hippologen har gett mig ovärderlig kunskap som jag har användning av varje dag. Idag arbetar jag med islandshästar, in/tillridning, instruerar och framförallt förmedling och försäljning av islandshästar där jag är en av de som säljer mest i Sverige just nu.

Charlotta Liedberg – inriktning islandshäst

Hippolog Sara Liedberg med hjälm på bredvid en islandhäst i stallgången

Hej alla som är nyfikna på hippologen! Jag gick hippologen med inriktning islandshäst 2010–2013 på Wången. Mina tre år på hippologen är några av de roligaste åren i mitt liv. Utbildningen har öppnat upp många dörrar för mig så att jag nu har möjlighet att jobba med det jag älskar mest, hästar, och dessutom på många olika sätt. Det gjorde även att jag kunde läsa en master i animal science och fördjupa mig ännu mer teoretiskt om hästens biologi. Idag bedriver jag dels eget företag med inriktning på ridlektioner och foderrådgivning och jag jobbar även på Sveriges ridgymnasium som yrkeslärare och hästskötare.

Joanna Sätter – inriktning islandshäst

Tävlingsklädd ryttare rider ärevarv på en svart islandshäst med rosett fastsatt i tränset
Joanna Sätter är hippolog och lärare på islandhästprofilen på Wången. Här rider hon ärevarv på Thóra från Valne Gård efter seger i V5. Foto: Irja Hjort

I dag jobbar jag som lärare på Wången, undervisar på gymnasiet, på yrkeshögskolan och på Hippologen. Jag driver även mitt egna företag där jag undervisar, tar emot träningshästar och föreläser. Innan jag fick anställning på Wången jobbade jag en period på, som vi islandshästmänniskor säger, en vanlig ridskola. Det var roligt och inspirerande men eftersom det är islandshästen som ligger mig varmast om hjärtat är det ju den jag vill hålla på med, vilket jag får i dag!

Att läsa på hippologprogrammet är 3 otroligt bra och lärorika år, se till att suga upp all den kunskap som finns hos lärare och andra studenter, passa på att nätverka och skaffa kontakter du har nytta av resten av ditt yrkesverksamma hästliv.

Hippologernas tips inför antagningsprovet

Öva på alla momenten. Se till så att det sitter i ryggmärgen, från praktik till teori. Känn en trygghet i att du vet vad varje moment handlar om och vad som förväntas av dig. Se till att träna upp din kondition, med andra saker än hästaktiviteter. För min del var det cykling som fungerade bäst. /Elin

Mitt bästa tips för dig som funderar på att gå Hippologutbildningen är att faktisk arbeta ett eller ett par år som hästskötare eller annan roll inom hästbranschen. Det är så mycket värt att ha lite praktisk bakgrund med sig in, för att bättre kunna djupa i kunskapen som du kan ta till dig på utbildningen./Nina

Träna innan på momenten som ingår med olika hästar och be någon ge feedback. Lugn och trygg och se det som en rolig utmaning! /Annika

Tips till dig som vill söka hippologen är att vara förberedd på antagningsprovet och gärna ha jobbat lite som hästskötare innan. /Mari

Mitt tips inför att göra antagningsprov till hippologprogrammet är komma väl förberedd. Läs igenom hur antagningsprovet går till, öva på de olika momenten innan provdagen samt ha med dig utrustningen som krävs för att genomföra provet. Kommer du väl förberedd minskar eventuell nervositet och ofta har du bättre fokus på uppgiften eftersom du vet vad som krävs och hur du ska utföra de olika momenten. Det är också bra att ha tänkt igenom varför du vill läsa utbildningen. /Jannike

Rid så många olika hästar du kan och träna på de moment som skall visas. /Sara

Se till att du vet vad antagningsprovet går ut på, fråga någon som jobbar på anläggningen, läser på hippologprogrammet eller som har gjort provet, om du är osäker. Se till att träna på de momenten som ska visas. Ju mer förberedd du är desto mindre kommer nerver att spela in när du ska visa vad du kan./Joanna

Läs instruktionerna noga och att försök se det som ett riktigt lärotillfälle. Har du möjlighet att träna på att rida flera olika hästar innan är det heller inte fel. Lycka till!! /Charlotta

Mer från Wången
Våra samarbetspartners