fbpx
Nyhet

Första avgångsklassen i brukshästkörning

Nu har första klassen i kuskutbildning för brukshästkörning tagit examen från Wången. Ett historiskt ögonblick – som fick många ögon att tåras.
Gruppbild på eleverna som gått kuskutbildning i brukshästkörning de står tätt och flera kramas
Eleverna på kuskutbildningen i brukshästkörning 2017-2019. En klass som haft roligt tillsammans och nu tog ett tårfyllt farväl av varann och sina lärare på Wången. På återseende kära kuskar! Foto: Malinda Alriksson

Kuskutbildningen i brukshästkörning är den enda yrkesutbildningen i sitt slag. De elever som nu tagit examen har läst kursen på halvfart under två års tid. De har tränat sina färdigheter i brukskörning i bland annat skog, jordbruk, parkskötsel och turistverksamhet. De har lärt sig om allt från hästhållning, körning och avel till entreprenörskap och företagsekonomi för att kunna gå ut och arbeta inom hästnäringen och föra arvet med kunskaper om brukskörning vidare.

– Den här klassen har varit fantastisk. Vi har haft otroligt roligt tillsammans under de här två åren, säger Malinda Alriksson; samordnare för Brukshästcentrum och utbildningsansvarig för Yrkeshögskoleutbildningarna på Wången.

Stipendier till elever som utmärkt sig extra

Agria djurförsäkrings stipendium på 3 000 kr gick till Karin Björkman med motiveringen
”Med ditt ödmjuka sätt och fina handlag sätter du alltid hästens välbefinnande i centrum. Målmedvetet har du tillgodogjort dig Kuskutbildningen på ett föredömligt sätt. Du är en mycket god ambassadör för brukskörning och hästhållning.”

Blond kvinna med diplom i handen håller i en nordsvensk häst. brevid hästen skymtar delar av ett föl
Agriastipendiat Karin Björkman tillsammans med nordsvenska stoet Fager. Foto: Emma Roos

Ackordhäststiftelsen gav ut ett stipendium på 10 000 kr. Det gick till Maria Zetterström, hemmahörande i Järpen, tre mil från Wången. Motiveringen löd: ”Maria har på ett föredömligt sätt tillgodogjort sig utbildningen och sätter alltid hästens bästa i centrum. Hon har en positiv attityd, glimten i ögat och erbjuder alltid en hjälpande hand till andra. Maria har även ett genuint intresse för avel och uppfödning samt utbildning av den unga hästen”

Glad kvinna håller i diplom och nordsvenskt föl
Ackordhäststiftelsens stipendiat Maria Zetterström tillsammans med sin uppfödning Herman. Foto: Emma Roos

Körlärare Malinda Alriksson uppmärksammade även Elisabet Ohlin för hennes examensarbete om att använda islandshästar i brukskörning.

Tre kvinnor står på gräset med nordsvensk märr med föl, i bakgrunden sjö och skog
Klasskamraterna Elisabet Ohlin, Karin Björkman och Maria Zetterström under avslutningsfirandet på Wången.

En utbildning som binder Wångens historia till nutid

Wångens hingstuppfödningsanstalt startades 1903 i syfte att avla en stark arbetshäst till militären, skogs- och jordbruket. Med stambokföring och systematiskt avelsarbete skapades här den nordsvenska brukshästen. I början av 50-talet gick antalet traktorer om antalet hästar i jordbruket och antalet brukshästar i arbete har stadigt minskat i Sverige sedan dess. Wångens verksamhet följde med utvecklingen och blev i stället centrum för utbildningar inom trav, islandshäst och hovslageri. Men 2017 invigdes Brukshästcentrum Wången i syfte att ta tillvara gammal kunskap, stärka brukshästens roll i samhället och öka affärsmöjligheterna för branschens entreprenörer. Och förstås utbilda och vidareutbilda kuskar och entreprenörer genom kuskutbildningen i brukshästkörning.

– Det här är ett historiskt ögonblick som knyter ihop Wångens historia med nutid. Vi är stolta över er och det ska ni också vara, sa Jan Halberg, sportchef på Wången, när han talade till avgångsklassen.

Tårta med bild på mulen på en nordsvensk brukshäst på
Vi firade så klart med en riktigt hästig tårta. Bilden på tårtan föreställer mulen på hingsten Tagel som ofta är med i utbildningen.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners