fbpx
Nyhet

Hur återhämtar sig varmblodstravare efter travlopp beroende på uppstallning?

I en publicerad artikel i tidningen Animals visar Wångens forskningsansvarige Malin Connysson att utedrift har positiv effekt på varmblodstravares återhämtning och aptit.
Malin Connysson med två varmblod som äter hö i active stable.
Foto: Maria Granholm

Malin Connysson är forskningsansvarig och lärare på hippologprogrammet på Wången. En av hennes studier har precis blivit publicerad i tidskriften Animals. Det är ett specialnummer av tidskriften som fokuserar på hästhållning och utfodring.

– Studiens resultat visar att det kan ha positiva effekter på varmblodstravare att få gå på utedrift i grupp. I studien så visade hästarna ökad aptit och bättre återhämtning i energinivåer när de gick ute, jämfört med när de fick stå på box, berättar Malin Connysson.

Studien är gjord tillsammans med Anna Jansson och Marie Rhodin på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Här kan du se en film som gjordes under tiden studien pågick och som förklarar studiens upplägg.

I specialnumret av Animals är hitintills fyra artiklar publicerade:

  • Effects of Horse Housing System on Energy Balance during Post-Exercise Recovery, Malin Connysson, Wången, Anna Jansson, SLU, Marie Rhodin, SLU.
  • Characterization of Feeding, Sport Management, and Routine Care of the Chilean Corralero Horse during Rodeo Season. Joaquín Bull, Fernando Bas, Macarena Silva-Guzmán, Hope Helen Wentzel, Juan Pablo Keim och Mónica Gandarillas
  • Eye Blink Rates and Eyelid Twitches as a Non-Invasive Measure of Stress in the Domestic Horse, Katrina Merkies, Chloe Ready, Leanne Farkas och Abigail Hodder
  • Impact of Year-Round Grazing by Horses on Pasture Nutrient Dynamics and the Correlation with Pasture Nutrient Content and Fecal Nutrient Composition, Sara Ringmark, Anna Skarin och Anna Jansson

Lite kul är att den sistnämnda studien som handlar om Gotlandsruss så deltog skolponnyn Messer och tidigare skolponnyn Brigg innan de kom till Wången. (Brigg är numera såld till annan ägare men Messer är kvar på Wången).

Tidskriften med artiklarna hittar du här i Animals – Open Access Journal

Läs mer om forskning på Wången här.

Vikten av att publicera vetenskapliga artiklar

Varför är det då viktigt att få en studie som man genomfört publicerad i en vetenskaplig tidskrift? Jo, vetenskapliga tidskrifter har en redaktion som avgör vilka av de inskickade artiklarna som ska publiceras, och de flesta vetenskapliga tidskrifter tillämpar också expertgranskning, peer review. Det innebär att inskickade artiklar granskas och godkänns av experter på området innan de publiceras.

Sammanfattningsvis kan man säga att vetenskaplig publicering är en form av kvalitetsgranskning som säkrar att forskningen håller en hög standard. I Registret för vetenskapliga publiceringskanaler kan du söka på tidskrifter och se vad de har för rankning:

Mer från Wången
Våra samarbetspartners