fbpx
Nyhet

Cecilia Birgerssons hästkrafter

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör Cecilia Birgersson. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet som får svara på några frågor, om sig själv och om framtiden.
Ardenner trampar genom sommargrönska
Slåtter i Iggelbo naturreservat. Foto: Nina Duren

Vem är du?

– Jag heter Cecilia Birgersson, är snart 44 år gammal och bor i Tierp, mellan Uppsala och Gävle, på en liten gård tillsammans med min man, vår hund och för tillfället sex stycken ardennerhästar i olika ålder och utbildningsnivå. Jag driver företaget Cecilia Birgerssons Hästkrafter.

– Jag är uppvuxen på en mjölkgård, och djur och natur har alltid legat mig varmt om hjärtat så när det var dags för val inför gymnasiet blev naturbruksprogrammet på Jällaskolan mitt val. På vår gård bedriver vi jord och skogsbruk och hästarna får ta del i arbetet. Vi har i dagsläget tre ston och två valacker, samt en unghingst som vi än så länge tycker verkar lovande och har ett trevligt sätt. Så länge han sköter sig kan han få fortsätta vara hingst.

Kvinna håller i stor ardennerhingst iförd grimma
Repris 23-12-5025 efter utfört kbi (körbarhetsintyg) med 47 poäng.

Vad arbetar du med?

– I första hand så är det under sommarhalvåret som det är högtryck på hästverksamheten hos oss och då är det gräsklippning och slåtterarbeten med häst som efterfrågas mest av kommunerna runtomkring. Men jag jobbar aktivt för att visa på andra användningsområden och vi är ofta ute på olika evenemang och skjutsar barn och vuxna.

I strålkastarljus kör Cecila en ardenner. I bakgrunden syns en fullsatt läktare
Uppvisning på Friends arena under Sweden International Horse Show. Foto: Therese Hubner

– Under vintern kör vi i skogen, mest för husbehov, och det är även då jag har möjlighet och tid för att utbilda hästar. Jag åker ofta hem till hästägaren men tar även emot hästar för inkörning/utbildning.

– Det som jag fokuserar på när det gäller utbildningen av hästar är främst ”brukskörning”, det är ju det som jag är mest intresserad av och vill att fler ska känna sig trygga med att kunna använda sina hästar till att till exempel kunna harva ridbanan eller köra ut stängselmaterialet till hagen.

Kvinna kör gräsklippare dragen av tvåspann ardennerhästar
Gräsklippning i Gävle. Foto: Linnea-Birgersson

Hur ser framtiden ut?

– Jag tycker att framtiden ser ljus ut för hästföretagandet, det finns ett stort intresse från både kommuner och privata aktörer att anlita häst för olika uppdrag, jag tror att vi som entreprenörer ska ta tillfället i akt och marknadsföra oss och de tjänster vi erbjuder så att fler får upp ögonen för att det finns ett alternativ, som i många fall är tystare, mer miljövänligt och framförallt väldigt uppskattat av de som bor i området eller passerar där vi arbetar med våra hästar.

Publik tittar på när Cecila med en ardenner drar timmer i vintrig skog. I bakgrunden skymtar man ett par hästar som drar griplastarvagn
Skogsdag med Upplands Ardennerklubb. Foto: Gunnel Hedberg

Tips till blivande entreprenörer?

– Ha trygga och lugna hästar redan från start, se till att bygga upp ett bra kontaktnät med andra entreprenörer/hästmänniskor. Ofta behöver man ha en extra hand vid körningar och då är dessa ovärderliga. Tänk på att ha ansvarsförsäkringar och framförallt var inte rädd för att fråga andra om tips och råd, man blir aldrig fullärd!

Kvinna går bakom tvåspann och plöjer åker
Cecila plöjer. Foto: Gunnel Hedberg

Vill du veta mer?

Cecilia Birgerssons hästkrafter finns både på Facebook och Instagram. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till dem och en rad andra entreprenörer.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör.

Här hittar du mer info om kuskutbildningen i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners