fbpx
Nyhet

Möt lärarna på hovslagarutbildningen

Är du nyfiken på hovslagarutbildningen? Här presenterar vi våra huvudlärare, de är några av alla de lärare du träffar under utbildningens gång.

Lärarna på hovslagarutbildningen har bred kompetens och lång erfarenhet och kompletterar varandra väl. Läs mer om Wångens lärare på hovslagarutbildningen här:

HOVSLAGARE JOHANNA SVENSSON

Hovslagare med hammare i handen vid städ
Johanna Svensson i smedjan på Wången. Foto: Maria Granholm

Johanna Svensson är godkänd hovslagare, har jobbat på Wången sedan 2006 och har ett genuint och brett hästintresse. Hon har arbetat med hopphästar och kan verkligen travsporten. Hon har egna travhästar, både kallblod och shetlandsponny.

Vad är det bästa med jobbet som hovslagare?

–Det bästa med jobbet som hovslagare är att varje ny häst är en ny utmaning. Ingen är den andra lik. Man blir aldrig fullärd, det finns hela tiden nya saker att lära sig om skoning, hovar och hästar. Det är också väldigt roligt att hjälpa hästar med hovsjukdomar eller skador.

Varför valde du att bli hovslagare?

–Jag har alltid sedan jag var liten varit väldigt fascinerad av hovar och skoning. Jag jobbade några år som hästskötare men jag tröttnade på det men jag ville fortfarande jobba med hästar så då blev valet hovslagare och det ångrar jag inte en sekund!

Vilka egenskaper är viktiga när man jobbar som hovslagare?

–Som hovslagare måste man ha ett genuint intresse för hästar man måste vara lite ”hästnörd” . Det gäller också att man har en god hand till hästen och kan läsa av den i olika situationer. Man måste också vara lite konstnärlig då mycket inom det här yrket handlar om form. Både när man ska verka hovar och rikta skor. Det gäller också att ha lite affärssinne då de allra flesta hovslagare är egenföretagare.

Vilket är ditt bästa hästminne?

–Svår att välja ett bästa minne men ett väldigt starkt minne var när min häst Bokli Nita vann på Hotingtravet en sommarkväll för snart nio år sedan. Vi köpte henne från just Hoting två år tidigare och hon var född i en hage just utanför travbanan vilket gjorde att en stor del av Hoting-publiken stannade kvar till sista loppet för att se på Bokli Nita. Hon vann med många längder framför en vilt hejande ”fanclub” från Hoting. Som traditionen bjuder i Hoting så fick hon sedan simma en tur i sjön! Ett härligt häst- och sommarminne.

HOVSLAGARE Hjalti Gudmundsson

En glad hovslagare tittar in i kameran. En islandshäst står uppställd bredvid och mannen håller en rasp i handen
Hjalti Gudmundsson från Island är lärare och hovslagare på Wången. Foto: Emma Roos

Hjalti Gudmundsson är islandshästryttare och tränare, godkänd hovslagare och lärare på Wångens hovslagarutbildning.

Vad är det bästa med jobbet som hovslagare?

–Att få jobba med det som jag tycker är väldigt intressant och utvecklande!

Varför valde du bli hovslagare?

–Bra fråga. För mig har hovslageriet alltid varit som en naturlig del av mitt hästliv. Jag insåg tidigt när jag var ung och jobbade med att träna hästar hur viktigt det är med skoning och rätt balans för prestation och hållbarhet för hästen. På den tiden på Island var det en del av jobbet med hästarna att också lära sig sko.

Vilka egenskaper är viktig när man jobbar som hovslagare?

–Att man är ödmjuk, slittålig, evigt nyfiken och att alltid har vilja att utveckla sin kunskap. Man blir aldrig fullärd inom yrket!

Vilket är ditt bästa hästminne?

–Svårt, har väldigt många bra hästminnen med tanke på att jag har jobbat med hästar hela mitt liv, både som ryttare/tränare och hovslagare. Det som står högt på listan är givetvis alla mästerskapsmedaljer och fina placeringar på SM, NM och VM – som både jag och min fru har haft genom åren. Minns särskilt när både min fru och min dotter tävlade på samma NM men i två olika landslag. Men även att varit med som tränare och hovslagare för flera andra ryttare i olika landslag, som haft mycket fina framgångar har också gett mig minnesvärda stunder.

Vill du veta mer om Hjaltis bakgrund och meriter kan du läsa mer på hans webbplats

HOVSLAGARE EMANUEL COLELLA

Hovslagare i smedjan håller i hammare framför ett städ.
Emanuel Colella i smedjan på Wången. Foto: Emma Roos

Emanuel Colella är godkänd hovslagare & har skott hästar hela sitt liv. Han är utbildad i Italien & har lång erfarenhet av att sko hopp- & dressyrhästar flera europeiska länder. Sedan 2019 jobbar han på Wången som hovslagarlärare.

Vad är det bästa med jobbet som hovslagare?

–Det bästa är nog att man bestämmer över sig själv & har att göra med hästar.

Varför valde du att bli hovslagare?

–Morfar var hovslagare så för mig var det en barndomsdröm.

Vilka egenskaper är viktiga när man jobbar som hovslagare?

–Det allra viktigast är att man är lugn.

Vilket är ditt bästa hästminne?

–De hästar som har haft problem & som inte velat bli skodda av andra hovslagare minns jag lite extra. När en häst visar att den litar på just dig – det ett fint förtroende att få.

Läs mer om Emanuel här: Hovslagare med internationell bakgrund har landat på Wången.

VETERINÄR ULF HEDENSTRÖM

Ulf demonstrerar Lamness Locator på en veterinärkonferens i Turkiet.

Ulf Hedenström är veterinärmedicinsk licentiat och riksanläggningsveterinär. Ulf har jobbat på Wången i 20 år och träffar i sin lärarroll studerande på alla våra utbildningar; från gymnasium till universitet. Han är även banveterinär och tävlingsveterinär på t.ex. distans- och islandshästtävlingar.

Vad lär du ut på hovslagarutbildningen?

–Jag har både teori och färdighetsträning inom flera kurser som Smittskydd/Behörighet, Hovsjukdomar och Examensarbete.

Vad är det bästa med jobbet som lärare på hovslagarutbildningen?

–Att få utveckla hästintresserade människor till ett riktigt, viktigt och klassiskt yrke inom en skolform som är optimal för ändamålet (Yrkeshögskolan).

Vilka egenskaper är viktiga när man jobbar som hovslagare?

–Att kunna jobba med båda hjärnhalvorna samtidigt.

–Att vara en professionell ”teopraktiker” och företagare med kommunikativ förmåga.

–Att vara stark i både kropp och knopp.

Använder du några tekniska hjälpmedel i undervisningen?

  • Objektiv rörelseanalys
  • Bilddiagnostiska hjälpmedel
  • Blodanalyser
  • Genetiska analyser
  • Endoskopi
  • Hjärtfrekvensmätare
  • Laktatmätare m.m.

–Vi gillar att avbilda och mäta saker samt använda mätdata i undervisningen. Den som går en längre utbildning på Wången kan få med sig otroligt mycket om man är vaken och engagerad såväl på som mellan lektionerna. Vi har ju tre skolformer för vuxenstudier och dessa korsbefruktar varandra pedagogiskt. Man får förutsättningar att bli vänner och kollegor inom olika delar av hästnäringen.

Här kan du se och höra Ulf berätta mer om sin tid på Wången: Veterinär Ulf Hedenström firar 20 år på Wången.

JOHN ERIKSSON, LÄRARE I FÖRETAGANDE 

John Eriksson har ägnat sig åt eget företagande och att jobba med utbildning under två decennier. På hovslagarutbildningen undervisar han i 25-poängskursen Företagande, som vid sidan av all praktisk utbildning har en central roll i utbildningen.

Varför är företagskursen viktig för en hovslagare?

–De flesta hovslagare fortsätter som egna företagare efter utbildningen. På kursen förbereder vi oss på flera sätt för att vara förberedd att starta företag. Inte minst får eleverna ta fram sina egna affärsplaner under kursens gång och kursen i sig är en bra miljö för att mejsla fram en vass plan över hur man kan driva företaget.

–Det som gör den här kursen speciell är att den är anpassad för den som ska bli hovslagare. Först skapar vi oss ett helikopterperspektiv om att leda och driva ett företag, för att därefter fördjupa oss i förutsättningar och villkor för just hovslagare. Vi studerar allt från prissättning och resultat till logistik och detaljer kring exempelvis hur man kan ta betalt. Vi har också ett stort fokus på hållbarhet. Som hovslagare måste man ju inte bara vara i skick att leverera här och nu, utan över lång tid. Och hur påverkar det planering och genomförande av det dagliga arbetet? Sånt tittar vi också på.

Vad har du för hästerfarenhet? 

–Vid sidan av mitt arbete spenderar jag mycket tid i ridhus och stall då jag har två döttrar som i många år ägnat sig åt voltige. Det är en häftig sport! Själv varken gymnastiserar jag på hästen, eller sitter så mycket till rygg. Jag är nöjd med att ha ”papparollen”!

Ansök till hovslagarutbildningen

Sista ansökningsdag är 15 april. Läs mer och ansök på sidan för hovslagarutbildningen. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners