fbpx
Nyhet

På g med examensarbete om träning

Felicia Hägglund och Alicia Flyrin studerar tredje året på hippologprogrammet profil trav. De gör sitt examensarbete tillsammans och har valt att göra en kartläggning med fokus på träning.
Tre hästfuvuden i bredd under träning
Foto: ANNA GERDMARKER/TR BILD

I dagsläget så finns det väldigt få studier på träning av travhäst. Vi vet helt enkelt inte hur det ser ut hos tränarna och därför såg man ett behov av att ta fram en nulägesbild.

–Vi gör en kartläggning av träningsmängd, träningsintensitet och hästhållning hos några svenska tränare, berättar Felicia Hägglund, som läser tredje året på hippologprogrammet

Fem anonyma A-tränare, med fler än 20 hästar på träningslistan och ganska lika träningsförhållanden, är med i studien.

–De tränar häst på olika sätt men vi tror urvalet ger en bra övergripande bild på hur man tränar häst idag i Sverige. De flesta som är med svarade ja på en gång och sa att det här var något de självklart skulle ställa upp på. Tränarna har varit väldigt positiva och vi är otroligt tacksamma över deras engagemang.

Tränarna fick pulsklockor och har använt dem under intervallpass och snabbjobb. De fick även ett formulär att fylla i om hästarnas form m.m.

Två personer i travdressar och travhjälmar står framför röda stallar
Alicia Flyrin och Felicia Hägglund läser hippologprogrammet inriktning trav.

–Vi samlar in mycket information genom formulären och sedan får vi se vad som blir relevant för studien. Våra frågeställningar utvecklas i takt med att resultaten kommer in, förklarar Alicia Flyrin.

Nu har Alicia och Felicia samlat in allt underlag och är i färd med att analysera data.

–Det är skönt att vara två som arbetar tillsammans. Vi har delat upp uppgifter emellan oss, men vi kan bolla idéer med varandra om man kör fast, säger Alicia och Felica.

Just nu har de fokus på examen, inte på livet efter kandidatexamen.

–Jobberbjudanden är förstås välkomna, men just nu tar vi en dag i taget, säger Felicia.

Vi återkommer så klart med resultaten från studien när kandidatarbetet är klart i vår.

HIPPOLOGPROGRAMMET

Det treåriga hippologprogrammet har tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst fördelade på hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången.

Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Läs mer på wangen.se/utbildning

Mer från Wången
Våra samarbetspartners