fbpx
Nyhet

Upplev historiska Wången med ny guideapp

Nu kan du som besöker Wången resa i tiden med hjälp av en ny guideapp. Med en berättarröst i örat får du följa med på en tidsresa och höra om hur Wången en gång i tiden klassats som en anläggning av yttersta vikt för rikets försvar.
Guidad tur med vår app. Bilden föreställer en mobiltelefon och första sidan i appen med en svartvit bild där fyra män står med hästar framför ett av Wångens stall. Tidigt 1920-tal
I den nya guideappen Wången finns bilder från Jamtlis fotosamlingar.

Åk till Wången – ladda hem appen ”Wången” från Google Play eller App Store. Starta guiden vid wärdshuset; En berättarröst börjar nu beskriva hur det såg ut på Wången i början av 1900-talet och i bakgrunden hörs hovtramp av hästar som tar sig fram genom skogen.

I vår nya guideapp kan du själv gå i den nordsvenska hästens spår och följa Wångens historia fram till idag.

– I hemesterns tecken har vi sett ett ökat intresse för guidade vandringar så därför har vi tagit fram den här appen. Med hjälp av den kan besökarna själva kan välja tidpunkt för guidningen, berättar Emma Roos, marknadsansvarig på Wången.

Guidningen runt Wången är en ca 35–40 minuter lång promenad. Berättelsen varvas med journalklipp och intervjuer med flera av Wångens medarbetare, bland andra Thord Larsson, historieintresserad populär guide och tidigare lärare på Wången, Ingvar Forss som är uppvuxen i Alsen och Anne von Krusenstierna som arbetat på Wången sedan 1996.

Den historiska vandringen har delvis finansierats med kulturmiljöbidrag av Länsstyrelsen. Det är ett bidrag som ges för att öka förståelsen av historiska sammanhang och göra kulturmiljöer mer tillgängliga för alla.

–Vi hoppas att fler länsbor ska besöka Wången och uppleva den vackra platsen och känna stolthet över det historiska arvet. Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar och förser näringen i hela Norden med kunskap och utbildad personal, säger Emma Roos

Turen runt Wången på grusad väg är tänkt att gås till fots, men går även att ta sig runt på cykel, med permobil eller med hjälp av rullator.

Svartvit bild visar en grupp med hästar och några män som rider på hästarna och har andra som handhästar. I bakgrunden syns Alsensjön
Hästarna släpptes på bete i Offerdalsfjällen över sommaren. Bild ur Jamtlis fotosamlingar.
Två kvinnor håller i varsin islandshäst och spanar på utsikten över Alsensjön.
100 år senare är det fortfarande hästar och människor på exakt samma plats på Wången.

TIPS – LUNCHA ELLER FIKA PÅ WÄRDSHUSET!

Den guidade turen tar du med fördel under sommarens vardagar med ett stopp på wärdshuset för lunch eller fika. Här hittar du wärdshusets öppettider och veckans meny. 

Appen är producerad med bidrag från 

Producerad i samverkan med

Producerad av

Mer från Wången
Våra samarbetspartners