fbpx
Nyhet

#smittfrittstall – KAMPANJ FÖR ETT BÄTTRE SMITTSKYDD

Februari blir en månad i smittskyddets tecken via kampanjen #smittfrittstall. Det är organisationerna i hästnäringens Djurvälfärdskommitté som går samman för att belysa alla små saker hästhållare kan göra i vardagen för att skydda hästar från smittor.
Närbild på mule med vit sörja i ena näsborren. Text #smittfrittstall i gult över bilden

Smittskyddskampanjen samlas under hashtaggen #smittfrittstall och kommer att synas på hemsidor och i sociala medier med start 1 februari. Fokus är enkla åtgärder och budskap som kan göra stor skillnad ute i stallen för att smittor inte ska få fäste eller spridas mellan hästar.

– Vi har valt att lägga kampanjen vid en tid på året då många smittor cirkulerar, just nu tror vi det är viktigt med en påminnelse om försiktighetsåtgärder för att inte sprida smitta, säger Maria Pettersson, på Hästnäringens Nationella Stiftelse HNS, som projektleder kampanjen. Att alla organisationer går samman kring den här frågan känns extra positivt eftersom alla hästar, oavsett ras eller inriktning, gynnas av ett allmänt bättre smittskydd.

Idén är att hästhållare ska uppmärksammas på saker att tänka på i vardagen. Enkla checklistor är framtagna för olika vanliga platser och tillfällen, till exempel; hemma i stallet, när det är dags att åka på olika hästaktiviteter eller grupper av hästar som är lite extra utsatta för smitta och därför viktigt att ha extra koll på.

– Smittskyddet är alltid högt på agendan i våra organisationer och tillsammans når vi väldigt många hästhållare, säger Agneta Sandberg, Svensk Travsport, ordförande i djurvälfärdskommittén. Genom att gemensamt sätta fokus på det viktiga smittskyddet vill vi hjälpa hästhållarna att tänka mer smittskydd själva och ge stallen verktyg att förmedla kunskapen vidare till besökare och andra.

Hästnäringens Riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm är engagerade i kampanjen #smittfrittstall tillsammans med övriga organisationer i hästnäringens Djurvälfärdskommitté.

Checklistor för olika tillfällen och stallar hittar du här på sidan.

Dokument

Anläggning med stort flöde av hästar – checklista smittskydd

Dokument

Besökare på anläggningen – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 81.4 KB

Dokument

Delta i kurs, evenemang eller tävling – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 93.4 KB

Dokument

Förberedande plan vid misstänkt smitta – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 81.3 KB

Dokument

Högriskgrupper för smittspridning – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 93.1 KB

Dokument

Vardagliga smittskyddsrutiner – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 93.3 KB

Dokument

Åtgärder vid smittsam sjukdom i stallet – checklista smittskydd

Ladda ner Format: pdf Storlek: 92.0 KB

Mer från Wången
Våra samarbetspartners