fbpx
Nyhet

Studie: Ryttare ska bli lättare på handen med ny uppfinning

Ett spännande och nytänkande ryttarprojekt ska underlätta inlärning för att göra ryttare lättare på hand genom elstötar. (April april).

Wången gillar innovationer! Nu testar vi en ny uppfinning som effektivt ska hjälpa ryttare att utvecklas i sin ridning.

Den nya innovationen är en typ av tygeltrycksmätare som ger ryttaren direkt feedback om den håller hästen för kort. Mätaren är fäst i hästens bett och därifrån löper en kabel som via en omvandlare går till ryttarens hand. Vid ett visst mått av tryck får ryttaren en elektrisk stöt som ger ryttaren en indikator på att hen håller för hårt eller är för stum i handen.

–Vi vill hitta saker som gör det snabbare att lära sig så att man blir en bättre ryttare med hästens välfärd i fokus, säger Joanna Sätter, hippolog och lärare på Wången.

Projektet startar v. 13 och består av en förstudie med Wångens ridlärare som ryttare och instruktörer. När förstudien är klar och eventuella korrigeringar har gjorts av utrustning och studiedesign kommer Wångens gymnasieelever och universitetsstuderande agera försökskaniner och vara ryttare i studien.

Detaljer om produkten och resultat från studien väntas presenteras i april 2023.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners