fbpx
Nyhet

NY SERIE: Järvsöfaks UngdomsCup

Wången och Stiftelsen Järvsöfaks lanserar nu en ny tävlingsserie: Järvsöfaks UngdomsCup för att främja intresset för kallblodstravaren och kallblodssporten bland unga.
Ung kvinna tittar ömt på svart kallblodstravare med gråa hår i pälsen
Järvsöfaks med sin skötare i tolv år; Hanna Edvinsson. Foto: Thomas Blomqvist/ Tr bild

En ny serie kallad Järvsöfaks UngdomsCup har startats av Stiftelsen Järvsöfaks och travsportens riksanläggning Wången i samarbete med Svensk Travsport och travklubben Sleipner. Syftet är att stärka intresset för kallblodstravaren och ge fler unga chanser att köra lopp. Samt att öka ungas kunskap och engagemang i utvecklingen av kallblodstravaren och kallblodssporten.

–Stiftelsen ska främja en hållbar utveckling. Det är därför vi tillsammans med Wången valt att satsa på våra ungdomar i sporten, säger Olof Karlander, ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks

Kuskar som kan köra i cupen ska vara födda -92 till -04 och ha B- eller K- licens och de får inte haft en proffstränarlicens tidigare.

–Wångens uppdrag är att utbilda människor som ska arbeta inom travsporten. Därför vill vi också vara med att skapa förutsättningar för att unga ska få möjlighet att köra fler lopp och sprida kunskap om kallblodsrasen, säger Håkan Karlsson, vd på Wången.

Järvsöfaks UngdomsCup består av sex deltävlingar plus final. Finalen kommer att gå vartannat år i Bollnäs och vartannat år på Hagmyren. Deltävlingarna körs under maj till juni.

Inleder Järvsöfaksveckan

Finalen går i år den 30 juli på Bollnäs i samband med deras STL-tävlingar och inledningen av Järvsöfaksveckan.

–Vi är glada att våra duktiga ungdomar med finalen kan inleda årets Järvsöfaksvecka, kallblodssportens egen vecka, som för andra året genomförs i samarbete med Svensk Travsport, Travklubben Sleipner och våra mediapartner Kanal 75 och Travronden säger Olof Karlander, ordförande i Stiftelsen Järvsöfaks.

DELTÄVLINGAR JÄRVSÖFAKS UNGDOMSCUP

Deltävlingar körs 7 maj i Gävle, 14 maj i Årjäng, Hagmyren 4 juni, 5 juni på Solänget, 17 juni Romme och 11 juli i Skellefteå.

Brunt kallblod med blå huva och nr lapp med siffran 9 springer med en kusk som är grålerig på hela kuskdräkten. Kusken har halva ansiktet täckt av lera och han lyfter på hjälmen i en segergest
Magnus Djuse är en av de unga kuskar som framgångsrikt kört kallblod. Här med Wångens Järvsö Ingrid. Foto: Tom Jönehag
STIFTELSEN JÄRVSÖFAKS

Stiftelsen Järvsöfaks ändamål är att främja kallblodstravaren och kallblodssporten genom utbildning, forskning och utveckling. Stiftelsen arbetar för att lyfta fram alla som är engagerade i kallblodssporten och ska främja kommande generationer av hästar och verksamma inom sporten.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners