fbpx
Nyhet

REBECKA ÄR ÅRETS WÅNGENAMBASSADÖR

Årets Wångenambassadör har både Island och hippologprogrammet i sikte. Rebecka Elvingdahl valde att gå gymnasiet på Wången eftersom islandshästar är hennes stora intresse. Det visade hon genom att kamma hem tre fina stipendier vid examen. Nu är hon tillbaka på ridskolan där allt började.

Vid studentavslutningen delar Wången ut stipendier till avgångseleverna som läser på naturbruksprogrammet. Stipendiet Wångenambassadören är särskilt fint eftersom alla på skolan kan rösta om vem som ska få det. Klasskamrater, andra gymnasielever, vuxenstuderande, lärare och övrig personal kan rösta.

Flicka i studentmössa står i kyrkan och håller i ett inramat stipendium
Stipendiet Wångenambassadören är på 10 000 kr och ges till en person som är en bra ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket.

Kriterierna för att få stipendiet är att eleven under sin utbildningstid är ärlig, respektfull och ansvarstagande. Dessutom ska man ha satsat på sitt skolarbete och arbetat för extra god hästhållning. Stipendiaten är därmed en god ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket. Motiveringarna som följde med rösterna sa bland annat: ”Alltid positiv och med hästens bästa i centrum!” ”Rebecka tar både skolan och stallet seriöst och dyker alltid upp där hon förväntas vara.” ”Ordning och reda, ansvarstagande och gott bemötande, nyfiken!” ”Trevlig med glimten i ögat, sköter både skola och hästar.”

–Jag blev väldigt överraskad när jag hörde mitt namn ropas upp. Det är många i vår klass som hade kunnat få stipendiet. Det kändes jättekul och speciellt roligt när jag fick höra alla fina motiveringar som hörde till, berättar stipendiaten Rebecka Elvingdahl.

Att gå på gymnasiet långt hemifrån betyder att man får bo på skolan och bara åka hem vissa helger och lov.

–Att bo på skolan har gett mig mycket. Jag har utvecklats som person. När man flyttar hemifrån behöver man lära sig klara sig själv. Samtidigt fanns där många härliga personer, alla bra lärare och bra stämning.

Nu har hon skiljts från klasskamraterna och skolhästarna.

–Jag hoppas att vi kommer ses snart och jag saknar alla skolhästar, vi har ju hängt i tre år tillsammans.

Alma Forné och Rebecka Elvingdahl i studentmössor står i kyrkan och håller i varsitt inramat stipendium
Hela tre stipendier fick Rebecka vid skolavslutningen, årets Wångenambassadör, Årets UF-företag tillsammans med klasskamraten Alma Forné och Agrias islandshäststipendium.

Rebeckas hästintresse började tidigt. Efter flera års tjat fick hon som åttaåring börja rida hos Hreggi Eyvindsson & Jenny Mandal. Det var Islandshästkonsult som hennes mamma valde av ridskolorna som fanns i området kring Österbybruk.

–Ridningen har varit mitt favoritämne under skoltiden på Wången. Men alla hästrelaterade kurser som djurvård och djuren i naturbruket har gett mycket eftersom vi har fått lära oss allt runt hästen.

Rebecka har redan börjat jobba. Hon är tillbaka på hos Jenny och Hreggi där allt började och där hon jobbat på loven. Nu är hon hästskötare över sommaren. Vad som händer i höst har hon inte bestämt ännu. Hon har kommit in på universitetsutbildningen hippologprogrammet med islandshästprofil på Wången men vill kanske skaffa sig mer erfarenhet först.

–Nu är jag sugen på att åka tillbaka till Island. Vi var där på klassresa och så gjorde jag praktik hos Sara Arnbro på Ysta-Gerdi. Det skulle vara roligt att åka tillbaka till Island och jobba.

Vad har du för tips till dem som ska börja gymnasiet nu till hösten?

–Njut av gymnasietiden och ta vara på möjligheterna som ges under utbildningen.

Åtta elever uppradade på islandshästar på ovalbanan på Wången. Rebecka Elvingdahl sitter på en häst längst till höger i bilden.
Rebecka Elvingdahl tillsammans med klasskamraterna på Wången och lärare Sara Sandqvist, hippolog.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners