fbpx
Nyhet

Guðni Ágústsson, ny lärare på hippologprogrammet

Wången anställer agronomen Guðni Ágústsson som forskningsansvarig och lärare på hippologprogrammet islandshäst.
Guðni Ágústsson står utomhus på Wången en sommardag. Sjön syns i bakgrunden och han har en väst som det står Wången på
Guðni Ágústsson

Wången välkomnar Guðni Ágústsson till det undervisande teamet på hippologprogrammet. Guðni är agronom utbildad på Hvanneyri Lantbruksuniversitet på Island men har sedan 1996 bott i Sverige. Han har lång erfarenhet av att undervisa på grundskole- och gymnasienivå. Som agronom var Guðnis inriktning husdjur, växtodling och teknik med en specialisering mot genetik och foderkunskap häst.

–Vi är väldigt glada över att få knyta Guðni och hans kompetens till Wången, säger studierektor Elisabeth Englund.

Guðni har i över tjugo års tid bedrivit egen avelsverksamhet, han är C-tränare och har varit avelsdomare för islandshäst.

–Jag kände att det var dags att testa något nytt. Jag har alltid haft ett hästintresse och Wången är en spännande och berikande miljö för den som är hästintresserad på den här nivån. Man kan växa och utvecklas runt hästnörderiet, så det här blir roligt! säger Guðni Ágústsson.

På hippologprogrammet inriktning islandshäst kommer Guðni främst att undervisa i hästens biologi, handleda studenter i deras examensarbeten och vara kursledare. Förutom att undervisa på hippologprogrammet kommer Guðni att bli forskningsansvarig och få ett övergripande ansvar för att utveckla hållbarhetsfrågorna på Wången.

–Det är stora frågor som Guðni får på sitt bord, men vi arbetar tillsammans med SLU för att kontinuerligt utveckla utbildningen och på Wången är vi ett team som jobbar ihop, säger Elisabeth Englund.

I arbetet som forskningsansvarig ingår att planera, genomföra och följa upp forsknings- och utvecklingsprojekt eftersom Wången bedriver egna forskningsprojekt samt är en samarbetspart för större forskningsstudier. Hållbarhetsfrågorna spänner över såväl utbildningsinnehåll som Wången som anläggning.

–Det jag kan bidra med är framför allt att jag har en bra kombo av teoretiska och praktiska kunskaper, och kan i undervisningen få till bra koppling mellan teori och praktik som kommer att gynna studenterna, säger Guðni Ágústsson.

Sedan 1999 har Gudni drivit gården Västeråsens Islandshästar i Oviken, Jämtland, med uppfödning av islandshästar och ekologisk odling, och bedrivit demonstrationsodlingar på gården i samarbete med SLU och Länsstyrelsen.

Den 14 augusti arbetar Guðni sin första dag på Wången.

HIPPOLOGPROGRAMMET

Det treåriga hippologprogrammet har tre inriktningar; ridhäst, travhäst och islandshäst fördelade på hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången. På Wången finns inriktningarna trav och islandshäst. Huvudman är SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Läs mer på slu.se/hippolog

WÅNGEN – EN AV HÄSTNÄRINGENS RIKSANLÄGGNINGAR

Wången utgör tillsammans med Flyinge och Strömsholm hästnäringens riksanläggningar med uppdraget att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling. På Wången ges utbildningar på fyra nivåer: gymnasium, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet. Wången är specialiserade på att utbilda inom travsport, brukshästkörning, hovslageri och islandshästsport.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners