fbpx
Nyhet

NITTON EKIPAGE STARTAR I GÆÐINGALIST

Den allra första stora Gæðingalist-tävlingen i Sverige går på Wången den 14 oktober under Wångens islandshästdagar. Nu är startlistan klar och den innehåller många kända namn.
Kvinna i kavaj och vita ridbyxor rider en islandshäst i tölt
Ylva Hagander kommer för att tävla. Här syns hon och Vogur från Fors Gård. Foto: Sabina Svenningsson/Photohestur

Gæðingalist är en spännande ny tävlingsformen på frammarsch. Men det finns ännu inget reglemente vare sig på engelska eller svenska. De flesta av ekipagen som ska starta på Wången har aldrig tävlat i Gaedingalist, men några har tävlat i den tidigare formen Gaedingafimi.

Som stöd för ryttarna som ska sätta ihop sina program finns Hinrik Sigurðsson som arbetar med Gaedingalist på isländska tränarförbundet; Landssamband hestamannafélaga.

–Eftersom tävlingsformen är så ny bjuder vi in ryttarna till en digital information med Hinrik Sigurðsson, han är också varit tillgänglig för att svara på frågor och ryttarna har fått koefficient för alla övningar och även hur domarnas protokoll ser ut, berättar Ulrika Backan, projektledare för evenemanget.

Under tävlingarna ordnar även SIF en domarutbildning. Utbildningen riktar sig till dem som aktivt vill arbeta för att etablera och utveckla Gaedingalist i Sverige. Lärare är Randi Holaker, Landssamband hestamannafélaga.

–Det finns inga domare i Sverige så vi har bjudit in domare från Island. Vi är väldigt glada över att Randi Holaker, Haukur Bjarnason och Þorsteinn Björnsson har tackat ja till att komma, säger Ulrika Backan.

För att tävla kommer bland andra VM-ekipaget Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni.

–Finalen i Gaedingalist kommer att streamas, mer info om det kommer. Men vill man se uttagningar och T1 och förstås ta del av alla spännande föreläsningar och clinics måste man vara på plats, säger Ulrika Backan.

Tävlande ekipage i Gædingalist och T1

 1. Alma Ýr Jökulsdóttir Kellin
 2. Anna Andersson
 3. Anne Fornstedt
 4. Anne-Marie Röst
 5. Berglind Rósa Guðmundsdóttir
 6. Caroline Agerhill
 7. Daníel Ingi Smárason
 8. Ester Östberg
 9. Frida Lindström
 10. Hjalti Gudmundsson
 11. Ida Larsson
 12. Jamila Berg
 13. Jökull Gudmundsson
 14. Linnéa Einarsson
 15. Máni Hilmarsson
 16. Saga Berggren
 17. Ulrika Backan
 18. Ylva Hagander
 19. Åsa Nevander

Mer information om Wångens islandshästdagar finns på wangen.se/kalender

Gædingalist

Gædingalist kallades tidigare Gædingafimi. Fritt översatt blir Gædingalist ”konsten att visa den bästa hästen”. Tävlingsformen kräver att man visar minst tre gångarter (tölt är obligatoriskt) i både vänster och höger varv. Ett antal övningar ska även visas, t.ex. till exempel slutor och öppnor i olika gångarter. Gædingalist rids på nivå 1–3; lätt, medel och svår. Tävlingen på Wången blir en nivå 3. Nivå 3 kräver en häst som är kraftfull, kan visas i samling och kan utföra avancerade övningar på ett imponerande sätt. 

Kontaktperson
Blond kvinna i gul och blå mössa med ett Wångenemblem på tittar in i kameran och ler. Bredvid henne står en svart islandshäst i grimma. I bakgrunden syns en häst med täcke i en hage.
Ulrika Backan Lärare hippologprogrammet islandshäst. Facklig företrädare Akademikerförbundet
Mer från Wången
Våra samarbetspartners