fbpx
Nyhet

WÅNGENS VD SLUTAR

Wångens vd Håkan Karlsson slutar och lämnar över en organisation som är redo att ta nästa stora utvecklingskliv framåt.

Håkan Karlsson har varit vd på riksanläggningen Wången i fem år. Under den tiden har mycket skett på Wången. Vd:s uppdrag från styrelsen var 2019 att öka fokuset på utbildning och minska fokuset på evenemang.

–Jag och Håkan Karlsson hade sedan tidigare en överenskommelse om att Håkan skulle arbeta året ut. Men eftersom vi identifierat ett behov av att omorganisera är det mer naturligt att han lämnar över redan nu. Det är dags att utveckla organisationen ett steg till och rusta för framtiden, säger Ulf Hörnberg, styrelseordförande i Wången AB.

Ulf och Håkan står framför en stor röd byggnad med skylten Skol- och ridhus. Det är vinter och mycket snö på marken.
Ulf Hörnberg och Håkan Karlsson på Wången 21 februari.

På Wången bedrivs många utbildningsformer. Här ryms universitets-, yrkeshögskole-, folkhögskole- och gymnasieutbildning tillsammans med egna kurser. Utbildningsformerna har fyra huvudmän, anläggningen är en forskningsstation, man bedriver hotell- och konferensverksamhet och har studerande i alla åldrar. Detta ger en liten men komplex verksamhet att organisera.

–Det blir i vår omvärld ett allt större fokus på hästvälfärd. På Wången har vi alltid tänkt utifrån hästarnas bästa, men tillsammans med hela hästnäringen behöver vi kontinuerligt bli bättre och hålla takt med ny forskning, och häri ligger en del av vårt nästa fokusområde, berättar Ulf Hörnberg.

Som ett led i hästvälfärdsfrågorna har Wången precis färdigställt ett antal nya utedrifter för sina skolhästar på travutbildningarna.

–Vi är stolta över anläggningen och utbildningarna som bedrivs här. Många av dem som röner framgång inom travsporten idag är utbildade på Wången. Och nya utbildningar växer fram, som till exempel utbildningen i Hästunderstödda insatser – den är viktig i tider av ökad psykisk ohälsa.

Just områden som psykisk hälsa, stressrelaterade sjukdomar och social isolering ställer också ökade krav på Wången inför framtiden.

–Ett större fokus på psykisk hälsa och värdegrundsfrågor i näringen och samhället i stort ligger också i vågskålen för Wångens framtida utveckling, säger Ulf Hörnberg.

–De ungdomar som väljer att bo här under sin gymnasieutbildning ger oss ett stort förtroende att förvalta. De bor ofta långt hemifrån och betraktar Wången som sitt hem i tre år. Den utbildning de får här ska rusta dem för ett hållbart arbetsliv, avslutar Ulf Hörnberg.

Rekrytering av ny vd kommer att påbörjas inom kort. Under den närmaste veckan kommer man på Wången att arbeta för att fördela om arbetsuppgifter i verksamheten, i väntan på att en ny vd tillträder. Håkan Karlsson kommer att finnas tillgänglig som stöd under en övergångsperiod.

Kontaktperson
Ulf står framför en hage på Wången. Det är vinter och i bakgrunden syns huvudet på en varmblodstravare i täcke och grimma.
Ulf Hörnberg Styrelseordförande i Wången AB
Mer från Wången
Våra samarbetspartners