fbpx
Nyhet

Årets Wångenambassadörer

I år fick två ungdomar dela på det ärofyllda stipendiet Årets Wångenambassadör. Stina Henricsdotter och Gustav Goude flyttade från Hudiksvall till Jämtland samtidigt. Efter att ha gått tretton år i samma klass fick de avsluta med att dela på ett stipendium värt 10 000 kr.
Stina och Gustav står finklädda med studentmössorna på runt halsen har de blågula band med blommor hängandes. I händerna håller de stipendierna. Det är en vacker sommardag. I bakgrunden syns Alsensjön.
Stina Henricsdotter och Gustav Goude är årets Wångenambassadörer.

Stina Henricsdotter har gått profil islandshäst och Gustav Goude har gått profil trav på naturbruksprogrammet på Wången.

Att Gustav började med trav var en slump, han ville prova nåt nytt och blev fast direkt.

–Jag kom till travskolan på Hagmyren och det var så himla kul, sen dess har det bara varit trav, berättar Gustav Goude.

Hästar har alltid funnits Stinas liv genom hennes mammas hästintresse. I nioårsåldern började hon rida islandshästar och föll för rasen och ridningen.

Varför sökte ni till Wångens gymnasium?

–Det är ju Nordens bästa travskola. Jag kände elever som gick där som rekommenderade skolan så jag tänkte att jag testar. För mig blev det mitt bästa val någonsin, jag är helt säker på att jag inte kunnat få bättre gymnasietid, svarar Gustav Goude.

–Jag sökte för att jag tyckte att de erbjöd det som skulle göra min sista tid i skolan enklare; hästar och kurser där man inte bara sitter still, svarar Stina Henricsdotter.

Stipendiet Wångenambassadören delas varje år ut till en gymnasieelev i årskurs 3 på Wången. Det är personal och elever som röstar på en elev som de tycker är en god ambassadör för naturbruksprogrammet och hästskötaryrket.

Hur kändes det att bli Wångenambassadör?

–Jag blev såklart jätteglad och det var ännu roligare att dela det med Gustav som jag också känt hela livet och gått i skola tillsammans med i 13 år. Det var verkligen en överraskning, men wow vilken känsla, säger Stina.

–Det kom som en stor chock. Jag förväntade mig inget på avslutningsdagen, jag kände mig bara väldigt nöjd med min tid på Wången och glad att jag valde att gå där, säger Gustav.

Stipendiet inbringar 10 000 kr som Stina och Gustav får dela på. Stina tänker spara sin del för att kunna åka till Island och arbeta, och Gustav tänker använda pengarna för att satsa vidare i sporten och köpa en ny vagn.

Nu smälter de intrycken från examen och tre år på naturbruksprogrammet inriktning hästhållning.

–Jag kommer sakna alla kompisar och gemenskapen på skolan. Man får vänner för livet och det öppnas många dörrar genom praktiken, berättar Gustav.

Är det någon kurs eller lärare som betytt extra mycket?

–Travlärarna Tina Virkama, Jenny Björk, Henrik Sjöquist och Tommy Enberg har varit fantastiska. De har varit peppande och velat lära ut, berättar Gustav.

–Vilken svår fråga. Sara Sandqvist och Joanna Sätter [islandshästhippologer, ridlärare] är ju dom som har fått mig att utvecklas inom ridningen och det betyder så klart jättemycket för mig. Men sen har vi ju Cathrine Andersson [ridhippolog, naturbrukslärare]. Hon ligger mig också varmt om hjärtat, vilken härlig person, hon har betytt mycket för mig hon med, säger Stina.

Har ni några tips till dem som ska börja på ett gymnasium långt hemifrån?

–Jag vet att det är svårt men försök att inte vara blyg, var nyfiken och fråga alla saker du undrar över. Kolla även upp vad du behöver ha med till rummet, det kan vara långt att vända om man missat nåt. Men det viktigaste är nog att vara nyfiken och prata med alla till en början tills man hittar sin plats. Sen är det såklart viktigt att slappna av, man kommer vara väldigt nervös i början, men glöm inte att andas och att vara med på aktiviteter anordnas för att lära känna din klass, säger Stina.

–Våga ta chansen! Även om det är jobbigt i början med hemlängtan så är det värt det.

Varken Stina eller Gustav får någon lång ledighet. Gustav ska till Sundsvall och jobba som hästskötare hos travtränare Öystein Tjomsland och Stina åker till Grönåkers Farm i Västerbotten för att jobba med islandshästar tillsammans med sin bästis från gymnasiet. Båda vill fortsätta arbeta med hästar i framtiden.

–Som det känns nu kommer det inte vara annat än hästar hela livet med tanke på hur mycket kärlek man får tillbaka från hästarna, avslutar Gustav.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners