fbpx

Riksanläggning för hästnäringen

Wången är travsportens riksanläggning, nationellt kompetenscenter för islandshästsport samt nationellt brukshästcentrum.

På Wången har vi utbildningar för hästskötare, travtränare, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer och hovslagare. Här utbildar vi blivande professionella inom hästsport på flera nivåer; från gymnasium till universitetsnivå. Att våra medarbetare har spetskompetens inom trav, islandshäst, brukshäst, hovslageri, pedagogik, hästhållning, anläggningsdrift, hästkunskap och forskning är för oss självklart.

Wången utgör tillsammans med Flyinge och Strömsholm Hästnäringens Riksanläggningar. Tillsammans har vi ett gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Vision

Wången – Ett ledande kunskapscenter för dig som älskar hästar

Affärsidé

Wången erbjuder utbildningar och kunskap för den hästintresserade.

Elever kör i snö på travbanan på travsportens riksanläggning Wången

Miljö

Vi har varit miljöcertifierade sedan 2003 och strävar hela tiden för att utveckla vårt miljöarbete. Det kan handla om att hitta ny teknik för att minska energiåtgången, att inkludera miljöfrågor i undervisningen, byta till halmpellets som strö i boxarna eller se till att vårt nya hus fått solceller på taket.

Senaste miljörevisionen genomfördes i april 2021, vi är certifierade enligt ISO 14001:2015. Utvecklingsbesök görs varje år och vart tredje år en omrevision.

Nyligen genomförde vi en miljöstudie med stöd av Energimyndigheten för att minska energianvändningen på anläggningen. Har du ett litet eller medelstort företag kan du också söka stöd för att göra en studie. Läs mer här i artikeln på Energimyndighetens webbplats.

ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm har ett gemensamt förhållningssätt för hästhållning och hästhantering som finns beskrivet här: ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID HRA augusti 2023

Vi behandlar personuppgifter

I vår personuppgiftspolicy kan du läsa om hur vi behandlar personuppgifter enligt GDPR, dataskyddsförordningen. Har du frågor eller önskar få en personuppgift ändrad eller borttagen kontakta it-ansvarig på tel. 0640-174 34 eller skicka e-post till it-support@wangen.se

Personuppgiftspolicy 190204

styrelse, Stiftare & ägare

Wången AB ägs till 91 procent av Stiftelsen Wången och 9 procent ägs av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Stiftare av Wångens Stiftelse är

Styrelse Wången AB

Wången AB:s styrelse består av följande personer:

  • Ulf Hörnberg, ordförande. Ulf har varit generalsekreterare för Svensk Travsport under lång tid och är nu vice vd för Svensk Travsport.
  • Karolina Lagerlund, vd för HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse), är vice ordförande. Karolina har en masterexamen i husdjursvetenskap.
  • Tommy Nordmark är utbildad beteendevetare med en magisterexamen i psykologi med inriktning på arbetslivet. Han har arbetat som konsult och chef/ledare i både stora och små organisationer, och varit aktiv inom idrottsrörelsen hela sitt liv. Han arbetar också med mental rådgivning kopplat till elitidrott.
  • Anna Wersén har mångårig erfarenhet av destinationsutveckling genom sina uppdrag som bland annat marknadschef på Skistar och VD för Destination Östersund. Nu är hon affärsutvecklingschef på Stiftelsen Jamtli och lärare på IHM Business School. Dessutom har hon ett förflutet som jockey i England och rider fortfarande på fritiden.
  • Catarina Espmark, LRF Jämtland
  • Gabriella Bragèe. Gabriella är hippolog, har haft ridskola och verkat som ridskolechef. Hon har varit chef för Skåneidrotten och sitter i styrelsen för Svenska Ridsportförbundet.
  • Maria Törnqvist. Maria är en tidigare Wångenelev och numera professionell travtränare med Åby som hemmabana.
  • Ulrika Backan, personalrepresentant. Ulrika är lärare på islandshästinriktningen på hippologprogrammet och även ansvarig för Wångens folkhögskoleutbildningar.
  • Anders Eveby, personalrepresentant. Anders arbetar som kock på Wångens wärdshus sedan många år tillbaka.
Våra samarbetspartners