fbpx
Nyhet

De får stipendium för att åka till Australien

Lovisa och Emmie är klasskamrater och går andra året på gymnasiet. Nu har de fått stipendium för att åka till Australien och praktisera i travstall.
I blå Wångenjackor står Emmie och Lovisa på varsin sida om en brun häst i blått täcke, bakom dem ett vitt vinterlandskap.
Emmie Mårtensson och Lovisa Gustafsson Dahlbäck flyger snart till andra sidan jorden och byter vinter mot sommar i Australien. Här syns de tillsammans med Emmies passhäst på Wången, Mellby Vargtass. Foto: Emma Roos

Emmie Mårtensson och Lovisa Gustafsson Dahlbäck går andra året på naturbruksprogrammet inriktning trav. Varje år får ett antal elever som går på Wången åka utomlands för att praktisera i stall. De som får chansen är elever som utmärkt sig på flera plan. De har till exempel visat att de tar ansvar för sina studier, följer skolans regler och är noga med hästarnas välmående. Både Lovisa och Emmie beskriver det som en chock när de fick beskedet att just de skulle få åka till Australien.

– Det är tråkigt att inte alla får åka i klassen. Men jag tror inte att nån missunnar oss som får åka, säger Emmie Mårtensson.

Började tidigt med travet

Båda började tidigt med trav och har med sig intresset hemifrån. Emmie kommer från Tandsbyn i Jämtland och Lovisa från Åmål. Nu ska de åka till Avenel utanför Melbourne i Australien för att få ännu mer häst- och traverfarenhet.

– Mitt mål är att bli en duktig travtränare, kusk och montéryttare, säger Lovisa.

– Jag vill jobba utomlands några år och skaffa nya kontakter, det är viktigt om jag sedan ska starta eget som travtränare. Jag funderar också på att gå hovslagarutbildningen här på Wången, säger Emmie Mårtensson.

Wången är enda travgymnasiet i Sverige som ger eleverna möjlighet att ta en internationell hästskötarexamen, och många av eleverna vill åka utomlands och jobba efter studierna.

– En internationell hästskötarexamen blir mer och mer viktig. Vi får både Svensk Travsports hästskötarexamen och kan ta den internationella. Det gör att vi som går på Wången har examen som inte många har och det har vi nytta av när vi ska ut i arbetslivet, säger Emmie Mårtensson.

Nu har de fullt upp med att planera resan. Lovisa måste först ordna ett pass och båda måste ha visum och sen fundera över vad de ska packa. De är glada över att få åka tillsammans, och inte behöva åka själva, framförallt för den långa resans skull.

Med sig på vägen har de tipsen från förra årets stipendiater; Matildha Gunnegård och Madde Eriksson:
• Plugga engelska hästglosor innan du åker.
• Säg ”pardon” om du inte förstår.
• Var beredd på jetlag när du kommer hem.
• Kolla väderleken. Även i Australien kan det vara kallt.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners