fbpx
Nyhet

Tre frågor till Kåre Gustavsson om kuskutbildningen i brukshästkörning

Kåre Gustavsson är ordförande i Föreningen nordsvenska hästen. Han är också engagerad i kuskutbildningen i brukshästkörning och brinner för utbildning. När han spanar in i framtiden anlitar varenda kommun brukshästentreprenörer regelbundet.
Kåre på besök på Wången i sitt uppdrag för kuskutbildningen i brukshästkörning. Här sitter han vid ett bord på Wångens wärdshus med en kaffekopp framför sig.

1. Hej, vem är du?

Jag heter Kåre Gustavsson och är uppfödare och hingsthållare av nordsvensk brukshäst. Bor i Norra Östergötland, Hällestad. Jag är ordförande i Föreningen nordsvenska hästen och sitter i styrelsen för samarbetsorganisationen Brukshästorganisationernas Samarbetskommitté (BRUNTE). Jag sitter även i ledningsgruppen för kuskutbildningen i brukshästkörning. Jag brinner för att utbilda både hästar och folk.

2. Varför ska man gå kuskutbildningen i brukshästkörning?

Gå kuskutbildningen om du brinner för hästar och känner att du har en entreprenör i dig. Utbildning behövs och ger en bra grund och plattform inför kommande yrke. Brukshästar utför ett riktigt arbete, många gånger kan hästen vara ett bättre alternativ än motordrivna fordon i känsliga områden. Att klippa gräs med häst är nog så effektivt som med en motordriven gräsklippare. Ger dessutom mervärden både för miljön och socialt. Och det behövs utbildade hästar och kuskar i Sverige.

Utbildningsupplägget med 50 % studiefart, distans, och ett antal fysiska träffar under åren, ger många möjligheten att kombinera nuvarande livssituation med en utbildning. Utbildningen sker i nära samarbete med branschen.

3. Hur ser framtiden ut för brukshästkuskar?

Jag tänker mig att ett scenario där det i varje kommun finns minst två stycken hästekipage som jobbar med olika typer av uppdrag. Det finns en efterfrågan och vilja från kommuner att anlita brukshästentreprenörer. Arbetstillfällen som egenföretagare med brukshäst som arbetskamrat är oändlig. Brukshästkörning som yrke ligger i tiden, det är ingen slump att årets hästföretagare (alla kategorier) är komna ur våra led.

Se filmen om Årets hästföretagare Järva trädvårdscenter.

Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning här!

Det var Malinda Alriksson, nationell samordnare för Brukshästcentrum som träffat Kåre och fotograferat.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners