fbpx
Nyhet

Månadens brukshästentreprenör: Sigvard Gustavsson

Brukshästcentrum Wången presenterar en entreprenör inom brukshästområdet varje månad. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Sigvard Gustavsson. Han är en entreprenör med lång erfarenhet och som även ansvarar för en av utbildningsorterna på Wångens kuskutbildning.
Fyrspann med nordsvenskar drar en vagn. Bredvid springer ett föl i grimma. Sigvard kuskar iförd kavaj, slips och hatt.
Månadens brukshästentreprenör Sigvard Gustavsson kör fyrspann på en uppvisning i samband med Föreningen Nordsvenska hästens hästdag 2016. Foto: Camilla Gustavsson

1. Vem är du?

– Sigvard Gustavsson, 47 år, bor i Lilla Frösboholma, Vittsjö i Hässleholms kommun i norra Skåne. Jag är utbildad inom lantbruk och framförallt så är jag utbildad instruktör för körning med häst på Wången 1995–96. Min fru Helena jobbar också i företaget, som vi kallar Hälde Hästkraft. Har tre vuxna döttrar, Sofia, Emelie och Linnea som delvis är utflugna.

Vi bor på min föräldrargård där vi har mark så vi är självförsörjande på grovfoder och beten till våra 10–12 hästar (mestadels ardenner och nordsvensk). Vi har även ca 25 ha skog som vi sköter hyggesfritt, där hästarna har en central roll i skogsskötseln.

Fyra nordsvenskar i bredd drar plog över åker
Sigvard kör arbetsspann vid vårbruk. Foto Kristina Nilsson

2. Vad arbetar du med?

– Det fantastiska med att ha hästen som drivkraft är att vi erbjuder många olika tjänster. Skogskörning, evenemangskörning, jordbrukskörning, slåtter, gräsklippning m.m. Vi utbildar också hästar och kuskar. Vi är utbildningsort för Wångens kuskutbildning. Med många olika inriktningar på tjänster så blir det sällan enformigt arbete!

Här finns även en avelsverksamhet inom Nordsvensk brukshäst där vi har avelsston och tar fram föl och tar emot ston till våra godkända hingstar.

Fyra nordsvenska unghingstar i bredd framför en lada. Sigvard håller alla fyra grimskaften i en hand. Han har en varseljacka på sig och man skymtar en traktor bakom
Här håller Sigvard i ett gäng unghingstar som är ett och ett halvt till två och ett halvt år gamla. Foto: Helena Gustavsson

3. Hur ser framtiden ut?

– Jag ser ljust på framtiden. För mitt lilla företag så känner jag att förfrågningarna har ökat de senaste åren. Blir vi fler entreprenörer så blir det också mer marknadsföring av vad hästen kan göra för tjänster i dagens samhälle, och vi kan ta stora uppdrag tillsammans!

Sigvard rattar en griplastarvagn spänd bakom två nordsvenskar
Utkörning av virke i ett naturreservat i Blekinge. Foto: Jenny Bergkvist

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Ta hjälp av erfarna entreprenörer och varandra, och om det är möjligt börja på deltid. Viktigt att man skaffar bra hästmaterial från början!

Sigvard på kuskbocken till en gammal fin skrindliknade vagn i bakgrunden syns hus med halmtak
Sigvard under en filminspelning på friluftsmuséet Fredriksdal, Helsingborg. Foto: Helena Gustavsson

Läs mer om brukshästkörning

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången. 

Vill du ha kontakt med Sigvard? Se Hälde Hästkrafts webbplats.

Sök till kuskutbildningen i brukshästkörning. Sista ansökningsdag 15 april. Länk till ansökan hittar du här. 

Mer från Wången
Våra samarbetspartners