fbpx
Nyhet

Snickars brukshästar

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör för juli månad. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Emelie Eriksson som driver Snickars brukshästar i Dalarna.
brun ardenner i skog med kusk som går bakom. marken är lätt pudrad med snö
Emelie Eriksson Snickars brukshästar med ardennern Lukas. Foto: Niclas Göransson

1. Vem är du?

– Mitt namn är Snickar Emelie Eriksson och jag driver företaget Snickars brukshästar. Jag är 24 år och bor i en liten by som heter Gesunda utanför Mora med min sambo Niclas. Jag utbildade mig på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik till hästskötare 2011–2014 och gick sen kuskutbildningen på Strömsholm 2014–2015. [Kuskutbildningen finns numer på Wången]

Emelie syns bakifrån iklädd en väst med texten Snickars brukshästar. Hon håller i tömmarna och går bakom en brun häst genom en björkskog.
Foto: Niclas Göransson

2. Vad arbetar du med?

– Jag har drivit mitt företag Snickars Brukshästar sen 2015. Jag riktar in mig mest på turismuppdrag med hästarna eftersom jag bor i ett område som är väldigt fokuserat på turism. Bland annat jobbar jag och hästarna med att köra gästerna i parken på Tomteland och så tar jag en del släd- och vagnsturer. Jag genomför även skogsuppdrag, har kurser och lektioner i körning och har börjat med lite avel.

– Jag har en sextonårig ardenner som heter Damp, men vi kallar honom för Lukas när vi jobbar. Och två nordsvenska brukshästar; Kuling är sex år och har precis börjat jobba ordentligt i företaget och Ralf är en tvåårig unghingst som är min första egna uppfödning.

Hästdragen släde framför stort timrat hus som har röda fönsterluckor. Marken är täckt med snö
Emelie Eriksson kör släde på Tomteland. Foto: Niclas Göransson
Julstämningen förhöjs med hjälp av häst och släde på Tomteland. Foto: Niclas Göransson

3. Hur ser du på framtiden?

– Framtiden tycker jag ser väldigt ljus ut då fler har fått upp ögonen för mig och mina hästar och ser vad vi kan göra för bygden. I framtiden vill jag fortsätta utveckla mig och mitt företag inom utbildning av både hästar och hjälpa andra kuskar att utvecklas och även jobba med att marknadsföra arbetshästar.

Snickars brukshästar tar även skogsuppdrag. Här syns brun häst med svart man stå brevid ett timmerlass i skogen.
Ardenner Lukas jobbar på i skogen. Foto: Niclas Göransson

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Våga prova! Och våga be om hjälp. Starta småskaligt och tro på det du gör.

Läs mer

Vill du se mer av Snickars brukshästar? Titta in på hemsida snickarsbrukshastar.se gilla på Facebook  och följ snickars_brukshastar på Instagram

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till Snickars brukshästar och en rad andra entreprenörer. Se entreprenörslistan.

Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners