fbpx
Nyhet

Jäla Häst & Skog

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör augusti. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på fyra frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Lena och Torbjörn Larsson som driver Jäla Häst & Skog i Falköpingstrakten.

1. Vilka är ni?

Lena och Torbjörn Larsson och vi driver Jäla Häst & Skog. Vi bor i Jäla som ligger två mil söder om Falköping i Skaraborgs län.

Tre ardenners tillsammans med en kvinna och en man i hagen. Kvinnan håller en stor katt i famnen
Lena och Torbjörn Larsson, Jäla Häst & Skog, med sina ardennerhästar.

Vi har båda hållit på med hästar sedan barnsben. I början på 90-talet började vi att använda våra brukshästar i jord och skog. Från starten på 70-talet tills nu har vi haft fjordhästar. Ardennern tillkom i början av 2000-talet.

Vi har en godkänd fjordhingst, en tvåårig fjordhingst som ska visas på hingstpremiering nu i höst, en 20-årig valack och ett sto som är 15 år. Det är hon som är mor till hingstarna.

På ardennerfronten har vi nu tre AB-premierade ston som dels går i arbete och dels i avel. Vi har också två valacker; en yngre och en erfaren äldre. En ettårig hingst och ett föl finns också på gården.

Vi är intresserade av avel och brukande av hästarna och deltar på sommarpremieringar och körprov med våra avkommor. En del av våra föl går till försäljning.

2. Vad arbetar ni med?

Vi erbjuder gallring med huggning och utkörning med häst samt övriga skogstjänster i samarbete med vår dotter Malin på ML Skog & Lantbrukstjänst. Vi utför också gräsklippning, bröllopskörningar, turistkörning med häst och vagn eller släde och kurser i brukskörning.

F´örspänd fjordhäst syns bakifrån. Framför hästen syns ett par ardennerhästar som drar skogsvagn med griplastare i full färd med att lasta träd med grenar

Jäla Häst & Skog på gräsklippningsuppdrag och skogsuppdrag

Gården är Grön Arena-certifierad. Grön Arena är ett koncept inom Hushållningssällskapet för utveckling av gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Hästarna är delaktiga i den verksamheten då uppdrag finns. Vårt fokus är att använda hästar i jord- och skogsbruk samt avelsverksamhet.

På gården finns en bakstuga där vi håller kurser i brödbak på gammaldags vis. Där tar vi emot grupper för fika och turer med häst och vagn eller släde. Flera äldreomsorger kommer på besök med sina brukare och träffar hästarna, åker en tur, fikar och minns tider som varit.

Äldre kvinna i rullstol sträcker fram handen och hälsar på två ardenners i hagen.
Äldreomsorgen är en av Jäla häst och skogs kunder.

Vi arrangerar Brukshästens dag på vår gård. I år blir det för femtonde året! Det brukar komma mellan 300-400 besökare.

3. Hur ser ni på framtiden?

Framtiden ser lovande ut för den typ av verksamhet vi bedriver.

Fjordhäst drar släde i vinterlandskap
Slädtur med häst om vintern. Foto: Pernilla Hägg

4. Tips till blivande entreprenörer?

Det tar tid att etablera sig. Försök att visa upp sin ide/företag på så många ställen som möjligt. Tro på det du gör och dina idéer. Ta del av andras erfarenheter och bolla idéer. Kontakter är bra att ha! Samt en god kontakt inom media.

Läs mer

Vill du veta mer om Jäla Häst & Skog? Följ dem på Facebook. Fjordhingsten Gaston har en egen Facebooksida som du hittar här.

Jäla Häst & Skog arbetar inom Grön Arena som drivs genom Hushållningssällskapet. Mer info om gröna välfärdstjänster hittar du även på Jordbruksverkets webb.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till Jäla Häst & Skog och en rad andra entreprenörer.

Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Foto: Lena och Malin Larsson förutom där annat är angivet.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners