fbpx
Nyhet

Ny professor i ridkonst sprider stor glädje på islandshästinriktningen

Den isländske ryttaren och tränaren Eyjólfur Ìsólfsson blir adjungerad professor i ridkonst vid SLU. Professuren i ridkonst är kopplad till hippologprogrammets islandshästinriktning på Wången.
Eyjolfur Isolfsson rider en svart islandshäst i ett ridhus
Foto: Andreas Hejndorf

Mästaren Eyjólfur Ìsólfsson har i femton år varit Chief Ridning Teacher på Islands ledande hästsportcenter Hólar och fem gånger har han blivit isländsk champion. Han är Master Trainer, som är den högsta tränarnivån på Island, och har producerat uppskattade utbildningsmaterial. Nu blir han adjungerad professor i ridkonst vid SLU.

– Det här betyder jättemycket för hippologutbildningen. Han kommer att ha en viktig funktion i vårt arbete med övergripande utvecklingen av programmet; som utveckling av hästar, ridning och examinationer, säger Camilla Hed, lärare på Wången.

Den 1 september börjar Eyjólfur Ìsólfsson sin anställning som adjungerad professor på hippologenheten vid SLU. Anställningen är på 10 procent.

– Det här känns nästan overkligt bra, och inspirerande. Eyjólfur Ìsólfsson har en unik kompetens. Har varit med och utvecklat utbildningar inom Svenska Islandshästförbundet och varit mycket betydelsefull för Hólar på Island, säger Ulrika Backan, lärare på Wången.

Eyjólfur Ìsólfsson bor numer i Danmark och är internationellt flitigt anlitad för att hålla kurser.

– Jag träffade Eyjólfur första gången 1998 då han var examinator på B-instruktörsutbildningen och nu senast i december när han var här på Wången och för att hålla kurs för oss lärare på islandshästinriktningen, berättar Camilla Hed.

– Jag uppfattar verkligen honom som en person som har hästens bästa i fokus. Han kommer med historien om isländsk ridkonst men är samtidigt öppen för nya influenser. Det jag har uppfattat om hans filosofi om att träna hästar känns modern och i klang med nutiden, säger Joanna Sätter, hippolog och lärare på Wången.

Islandshästridningen är den hästsportgren som ökat mest i landet under de senaste decennierna. Idag finns ca 30 000 islandshästar i Sverige, vilket innebär att rasen är den tredje största i landet.

– Det är mycket värdefullt att få in en person som har studerat många träningsmetoder och sedan utvärderat dem på Hólar i sin roll som huvudlärare där. Han har en kunskapsbank som är väldigt stor, säger Camilla Hed.

I och med att islandshästsporten har vuxit så kraftigt finns ett stort behov av välutbildade ridlärare och tränare. Hippologutbildningen vid SLU har därför sedan 2010 en inriktning mot islandshästridning på riksanläggningen Wången. Inriktningen får nu förstärkning genom engagemanget av en av de internationellt absolut främsta tränarna och utbildarna av islandshästar och deras ryttare.

– Det känns att Eyjólfur har passion för att utveckla utbildningar inom islandshästsporten – att det är ett livsuppdrag för honom. Han är ständigt nyfiken och fortsätter själv att utvecklas. Det här är som att vinna högsta vinsten; både för oss som arbetar med hippologprogrammet men även för våra studenter som kommer att få ta del av hans enorma kunskap, säger Ulrika Backan.

Anställningen som adjungerad professor i ridkonst har möjliggjorts tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Centrum för islandshästutbildning

Wången är centrum för islandshästutbildningar i Sverige. Här finns utbildningar inom islandshäst både på gymnasie-, folkhögskole- och universitetsnivå.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners