fbpx
Nyhet

Mäster Eyjolfur Isolfsson på Wången

Den här veckan har våra islandshästlärare fått rida för en mästare; Eyjolfur Isolfsson, en av världens mest erfarna hästtränare och ryttare inom islandshästsporten. Han är en av fem certifierade mästare och har i femton år varit Chief Ridning Teatcher på isländska universitetet Holar. Att rida för Eyjolfur Isolfsson är en typ av fortbildning som våra lärare arbetar med för själva utvecklas och hålla våra utbildningar på högsta nivå.
Tre glada ridlärare på läktarna i Wångens ridhus
Sara Sandqvist, hippolog och lärare, Camilla Hed, lärare, och Joanna Sätter, hippolog och lärare, är glada efter en dag med mästaren själv.

Efter att lärarna ridit för Eyjolfur Isolfsson fick två av dem; Camilla Hed och Joanna Sätter, svara på frågor om hur dagarna varit och vad de tar med sig.

Hur var det att rida för Eyjolfur Isolfsson?

– Genom åren så har jag haft förmånen att rida för Eyjolfur på olika hästar och i olika utbildningar. Han är man med otrolig kunskap om hästen som häst och träningen av hästen som ridhäst. Det handlar inte bara om ridningen utan jag har även fått många påminnelser genom att lyssna på när de andra har ridit för honom på kursen. Som vanligt väldigt inspirerande att rida för honom, sa Camilla Hed.

– Det var mycket bra, han undervisar på ett enkelt, logiskt och tydligt sätt. Han har så mycket erfarenhet av undervisning och träning av hästar att han på en gång ser var ekipaget befinner sig och kan ta tag i det som just nu är viktigast, svarade Joanna Sätter.

Vad fick du för instruktioner i träningen av din egen häst?

– På den här kursen har jag med mig min egen fyraåriga hingst som är under utbildning. Jag fick massor med bra tips som är i grunden väldigt enkla men i verkligheten väldigt svårt att genomföra riktigt riktigt bra. Övningarna kommer stärka min häst i balansen som i sin tur blir till att förbättra gångarterna, sa Camilla Hed.

– Flera tankar som jag tar med mig är att jag skall vara ännu mera noggrann i min inverkan och vad jag frågar hästen. Och såklart att jag analyserar svaret från hästen. Även om jag undervisar hela dagarna och tycker jag är rätt noggrann så kan jag vara väldigt mera uppmärksam på min häst och vad jag frågar. Det betyder att jag kan göra samma sak till mina elever, fortsatte Camilla Hed.

– Jag hade med min egen häst Thóra som är 6 år och femgångshäst med mycket pass. Vi fick träna på att balansera tölten genom att jobba med en lång överlinje och tänka övergång till trav, detta eftersom töltens fotförflyttning ligger mitt emellan pass och trav. Innan vi började med att rida tölt jobbade vi mycket med rakriktningen och att stärka hennes svaga sidor genom att i ena varvet flytta bogen och i andra varvet flytta bakdelen utåt på volten. När vi började hitta balansen i tölten jobbade vi vidare med lösgjordheten genom att sidföra utåt på volten när hon blev passtaktig och styv för att rida fram och balansera tölten som Eyjolfur uttryckte det, svarade Joanna Sätter.

Ulrika Backan är lärare på hippologprogrammet och ansvarig för folkhögskoleutbildningarna på Wången. Hon red sin SM-vinnare Nátthrafn frá Dallandi under en lektion för Eyjolfur Isolfsson.

Vad tar du med dig till lektionerna med dina egna elever och studenter?

– Oj oj, jag tar med mig massor av saker! Har antecknat det mesta och även fått många påminnelser om vad viktigt det är att den lilla kommunikationen fungerar. Även övning både praktiskt och teoretiskt. Att få rida för Eyolfur ger otroligt mycket inspiration till att både utveckla min egen ridning och även utveckla träningen av mina elever och studenter på gymnasiet och hippologprogrammet inriktning Island. Värdens bästa julklapp var denna kurs, sa Camilla Hed med ett leende.

– Jag tar med mig hur viktigt det är att kunna kontrollera överlinjen, formen eller vad man nu vill kalla det för att kunna stärka och utveckla hästens gångarter. Att det är viktigt att leta efter det läge där hästen har som lättast för det vi vill göra, leta i formen, i tempot, i böjningen tills vi hittar den rena fyrtakten i tölten om det är tölt vi jobbar med, svarade Joanna Sätter.

Vill du veta mer om Eyjolfur Isolfsson kan du titta in på hans webbplats

Mer från Wången
Våra samarbetspartners