fbpx
Nyhet

BACKFORS GÅRD

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på några frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Jonas och Elin Nordlund som driver Backfors Gård i Västerbotten. De är entreprenörer inom brukskörning och en av utbildningsorterna för Wångens kuskutbildning i brukshästkörning.

Häst drar harv. I bakgrunden syns granskog och en dramatisk himmel

1. Vilka är ni?

– Vi som driver Backfors Gård heter Jonas och Elin Nordlund och har arbetat med hästar på heltid i snart femton år. Vi har tre barn, Vilma 10 år, Emil 7 år och Helmer 4 år. Gården ligger i Västerbottens inland ca 6 mil rakt inåt landet från Umeå i Bjurholms kommun (Sveriges minsta kommun). På gården finns i dagsläget tolv nordsvenska brukshästar, en ras som vi brinner alldeles extra mycket för! Av dessa är två stycken avelshingstar; Zak 2070 och Tittut 2098. Dessutom har vi fem ston, en valack och fem unghästar. Gården består av ca 50 hektar skog som vi till stor del sköter med häst, samt att vi brukar ca 10 hektar jordbruksmark.

Tvåspann i arbete jordbruket, bredvid går ett föl

2. Vad arbetar ni med?

– Backfors Gård har fem olika ben som företaget står på:

  • Utbildning (kurser, vi är utbildningsort för Wångens kuskutbildning, hästskola, inkörning)
  • Turism (turridning, vagnsturer och slädturer)
  • Avel
  • Skogsbruk
  • Jordbruk

– Vi kör också all inomgårdskörning med hästarna som exempelvis att köra ut vatten, hötransporter, fodring, vinterplogning med mera. Det är ett väldigt omväxlande arbete där vi både får träffa många olika hästar och människor, samt får jobba dagligen med det vi gillar mest av allt, hästarna!

På håll genom skogen ser vi ett timmerlass med en man sittandes på, en nordsvensk häst är förspänd. Marken är täckt med snö

3. Hur ser ni på framtiden?

– Just nu ser vi väldigt ljust på framtiden då intresset för våra tjänster är väldigt stort. Vi går i funderingar om vi ska utöka företaget och kanske anställa någon eller om vi ska behålla vårt småskaliga sätt i framtiden också. Vi får se vad som händer.

Tvåspann på Backfors gård i jordbruksarbete. Man går bakom

4. Tips till blivande entreprenörer?

– Ett tips är att redan i starten få tag på välutbildade hästar. Med välskolade arbetskamrater kommer arbetet bli otroligt mycket lättare och ryktet om en bra verksamhet kommer spridas. Se också till att utbilda dig själv och tänk på att ingen någonsin blir fullärd, det finns alltid mer att lära!

Vi ser ryggen på en man som går bakom plogen och ett tvåspann med föl bredvid

5. Vad betyder det att vara utbildningsort för kuskutbildningen?

– Att vara utbildningsort för kuskutbildningen är verkligen en fantastisk möjlighet för oss. Det är så otroligt givande att få arbeta med intresserade elever och försöka hitta möjligheter att utveckla dem som kuskar och människor. Eleverna är här hos oss tre veckor per termin och en vanlig kuskvecka här på gården kan bestå av lektioner i till exempel unghästhantering, turistkörning och slåtter. Kuskutbildningen är verkligen något vi starkt rekommenderar för alla som vill bli framtida hästentreprenörer!

Två hästar drar timmerlass. Kvinna som kör syns mellan hästarna
Elin kör hästarna Tensy och Gull-Tindra.

Läs mer

Backfors Gårds webbplats kan du läsa mer om dem och se fler bilder. Följ även Backfors Gård på Facebook och Backforsgard på Instagram.

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till Backfors Gård och en rad andra entreprenörer.
Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Mer från Wången
Våra samarbetspartners