fbpx
Nyhet

Tullingsås hästgård

Brukshästcentrum Wången presenterar månadens brukshästentreprenör. Varje månad presenterar vi en entreprenör inom brukshästområdet. De får svara på några frågor, om sig själva och om framtiden. Den här gången har vi pratat med Elin Andersson och Harry Svensson som har Tullingsås hästgård i Jämtland. De är entreprenörer inom brukskörning.
Två bruna russ med ljusa manar framför en griplastarvagn. På kuskbocken en kvinna i mörka kläder. Marken är täckt av högslöv och i bakgrunden syns en industribyggnad i tegel.
Elin provkör den egenbyggda griplastarvagnen för russen. Vagnen ska komma i bruk inom några veckor.

1. Vilka är ni?

Vi heter Elin och Harry och vi har Tullingsås hästgård utanför Strömsund i norra Jämtland. Vi har haft hästar som gemensamt intresse de senaste sjutton åren.

slädtur genom vinterlandskap under snötyngda grenar
På slädtur med gäster.

Hästintresset har funnit hos oss båda under i stort sett hela livet. Elin gick gymnasiet på Wången i början av 90-talet och var en del på Wången under bruksnordisarnas tid. I våras gick hon ut den nya brukskuskutbildningen på Wången. Harry är hovslagare och går nu tilläggsutbildningen inom hovslageri på Wången. Än så länge jobbar vi båda också utanför gården; Harry som svetslärare och Elin som handläggare på en myndighet.

Fyra hästar med ryttare syns bakifrån på grusväg med lite snö. Runt om ängsmark i höstfärger.
På väg ut med en grupp på turridning.

Våra hästar har genom åren använts till gårdskörning och ridning för eget bruk. Äventyr och friluftsliv ligger oss nära och för några år sedan gjorde vi en långritt hemifrån Tullingsås till Stekenjokk. En tur på 27 mil genom djupa skogar och över höga fjälltoppar. Det tog elva dagar innan vi nådde slutmålet. Efter den turen kände vi oss trygga nog att börja lära ut och ta med andra till skogs med hjälp av hästarna och där började företagandet.

Elin kör gräsklippare med russpar.

2. Vad arbetar ni med?

Vi erbjuder och utför ängsslåtter och gräsmatteklippning, skogsuppdrag, och turer med vagn/släde eller uppsuttet, uppfödning av SWB och konstruktion- och tillverkning av hästredskap. Vi har idag 15 hästar av olika raser och i olika åldrar. Det bor bruksnordisar, tinker, russ, kallblodstravare och SWB på gården. Russen används mycket både i ridning och körning och gör succé var än vi tar med dem. De har även i år fått uppdraget att skjutsa besökare på årets lokala julmarknad.

Mörkt kallblod drar släde i snö. I bakgrunden syns röd jämtlänga, några fjös och bakom dem skymtar brofundament till bron över strömsvattudal.
En uppdragskörning på Ströms hembygdsgård.

3. Hur ser framtiden ut för er?

Vi har mött många som hejat på oss men också flera som undrar om vi inte är bakåtsträvare utifrån att minnena och historierna om det hårda slitet i timmerskog fortfarande finns nära i våra trakter. Vi upplever ändå att folk vill vara med, lära sig och imponeras över vad man kan utföra tillsammans med hästar.

Nu förbereder vi inför kommande sommar och kommer att i vårt närområde ge intresserade möjligheten att köpa in sig på en potatisfåra i “pärlanne”. Såklart kommer hästkraft att användas. Vi har redan de som bokat en fåra, vilket är jättekul!

Vi tror på en framtid för brukshästentreprenörer för som Churchill sa

“Det finns något i hästens yttre som är bra för människans inre”.

Två bruna russ med ljusa manar framför en griplastarvagn. På kuskbocken en kvinna i mörka kläder. Marken är täckt av högslöv och i bakgrunden syns en industribyggnad i tegel.
Elin provkör den egenbyggda griplastarvagnen för russen. Vagnen ska komma i bruk inom några veckor.

4. Tips till blivande entreprenörer?

Utbildning är bra! Det ger trygghet, trovärdighet och en form av kvalitetssäkring både för företaget och till kunder.

Skaffa goda samarbetspartners och ha riktigt kul på vägen!

Sist men inte minst så är en bra häst en bra häst så kör med det du har.

Man står vid björkvedshög. Bakdelen på en brun kallblodstravare syns.
Harry kör ved med kallblodstravaren.

Läs mer

Här kan du läsa mer om Brukshästcentrum Wången – där finns också länkar till de tidigare artiklarna i serien månadens brukshästentreprenör. Brukshästcentrum har även kontaktuppgifter till Tullingsås hästgård och en rad andra entreprenörer.
Här hittar du mer info om kuskutbildning i brukshästkörning.

Vit häst i snövit skog
Harry kör ved med tinkern.
Mer från Wången
Våra samarbetspartners